Dos valencians inventen un dispositiu per a estalviar un 40% d'aigua
Dos valencians inventen un dispositiu per a estalviar un 40% d'aigua GABINETE

Els fontaners valencians Rafael Rodrigo i Francisco Pelegero han patentat el sistema 'Smartwater', un dispositiu que permet estalviar fins a un 40% en el consum d'aigua en evitar el desaprofitament d'aigua quan s'obri una aixeta i s'espera al fet que isca l'aigua calenta.

Tots dos van observar en el seu treball diari com es balafiava aigua diàriament en els domicilis i empreses, i fa ja 15 anys van decidir crear un sistema que evitara eixe desaprofitament que es produeix en el moment en el qual s'obri l'aixeta o dutxa i s'espera al fet que isca calenta, segons han informat els seus responsables en un comunicat.

En 2011 van patentar l'invent i ara es comercialitza sota el paraigua de l'empresa IDI, creada especialment a aquest efecte. "En eixe minut, aproximadament, en el qual esperem l'aigua calenta, es malbaraten entre 8 i 15 litres, és una cosa que no ens crida l'atenció, perquè portem tota la vida fent-ho i ho veiem normal. A més, no només és el cost de l'aigua sinó de tot el cicle, de tractament, transport, emmagatzematge", afirma Rafael Rodrigo.

'Smartwater' és un sistema totalment desenvolupat i fabricat a València, senzill, fàcil d'instal·lar, que no consumeix energia. Simplement polsant un botó, és possible disposar d'aigua calenta en qualsevol punt sense malgastar una sola gota. El producte permet estalviar entorn del 40,6% del consum d'aigua total.

Altres beneficis

Addicionalment, es produeix un estalvi en el consum energètic, que pot aconseguir un valor entorn del 33.8%. Al mateix temps, redueix les emissions de CO2 fins a un 34,8%. Totes les dades d'estalvi han sigut avalades en un informe tècnic de valoració realitzat pel Centre de Tecnologies Físiques de la Universitat Politècnica de València-Campus de Gandia.

L'equip és silenciós, compleix els reglaments de la construcció i d'instal·lacions d'aigua calenta i pot ser instal·lat tant en obra nova com en edificis ja construïts i guanya especial importància en els llocs amb alt consum d'aigua calenta, com poden ser perruqueríes, hotels o gimnasos.

Consulta aquí más noticias de València.