Puig veu "molt irresponsable" a els qui "juguen amb foc" amb el finançament autonòmic i demana evitar "ambigüitats"
Puig veu "molt irresponsable" a els qui "juguen amb foc" amb el finançament autonòmic i demana evitar "ambigüitats" Europa Press

Puig s'ha pronunciat en aquests termes a Alacant, on ha assistit en l'ADDA a la jornada 'Repte al futur. La ciència, el dret i l'economia davant el desafiament de l'envelliment de la població' organitzada per Garrigues, en ser preguntat per la posició del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en relació a una possible quitació del deute.

El president ha lamentat, en primer lloc, que el Govern central ha "incomplit" el compromís aconseguit fa un any en la Conferència de Presidents, en la qual es va arribar a un "gran acord" per a elaborar en 2017 el nou sistema de finançament, per al qual la Comunitat Valenciana va presentar una proposta "que era per a tota Espanya". "El Govern no ho ha fet, i això li lleva credibilitat al conjunt de les institucions i fonamentalment al Govern d'Espanya", ha considerat.

En segon lloc, ha sostingut que és "actuar d'una forma deslleial plantejar des d'una part només d'uns pocs presidents autonòmics i d'un partit polític uns límits i unes fronteres a una negociació en la qual ha de participar tothom". Al seu juí, açò suposa "no entendre la pluralitat ideològica i de l'Estat" i creu que ací existeix un "component" que "afebleix la qualitat democràtica del país".

En tercer, ha instat a preguntar "per què s'ha produït eixe deute" de les comunitats autònomes. En el cas valencià, ha subratllat que obeïx a "la dolenta gestió, balafiament i corrupció" dels anteriors gestors, per tant "heretada", però que ara "l'hem d'assumir els valencians". No obstant açò, ha precisat que existeix una part d'ella "molt important" que té a veure amb l'infrafinançament.

Segons Puig, "com a mínim" des de l'any 2000, la Generalitat s'ha hagut d'endeutar, malgrat gastar "menys", en tindre un finançament "inferior" a la resta d'autonomies. Així, ha posat l'accent queel que a unes comunitats se'ls ha donat com a finançament "ordinari", a la Generalitat s'ha concedit "com a crèdit".

"Per tant, exigim que hi haja una compensació a eixe deute, que és una qüestió simplement de justícia i d'igualtat d'oportunitats", ha emfatitzat i ha mantingut que "no es pot jugar amb unes regles del joc en la qual no tots som iguals".

Per a Puig, la "ruptura de l'equitat és un problema greu per a un país" i ha titlat de "molt irresponsable aquells que estan jugant amb foc en aquesta qüestió". "Haurien de tornar les aigües a la llera raonable" en el qual "sempre" ha estat la Comunitat Valenciana, ha demanat, i ha identificat a l'autonomia com una regió "de diàleg, no confrontació i que busca trobar un espai raonable de la convivència des de la igualtat".

MISSATGES "CONTRADICTORIS"

En aquesta línia, ha lamentat la successió de missatges "contradictoris" sobre la quitació del deute des del Govern central i ha asseverat que fa unes setmanes Montoro va dir que s'hauria d'estudiar la condonació; aquest passat dilluns es va viure "amb sorpresa" que el PP "expropiant els interessos col·lectius, decidia que no es podia parlar del deute" i més tard, el propi ministre d'Hisenda "deia que es puga cridar quitació o d'una altra manera però que caldrà reestructurar el deute".

En aquest context, ha reclamat "que no es jugue ambigüitats" i s'actue sobre "el fons de la qüestió", "que és hi ha una desigualtat entre espanyols", ha dit Puig, qui ha destacat que en aquest temps la Comunitat Valenciana ha aconseguit situar en el debat polític i l'agenda la qüestió del deute i infrafinançament de l'autonomia, "la pitjor finançada" de totes.

Consulta aquí más noticias de Alacant.