El Síndic demana mitjans personals i materials per a garantir el bon funcionament de jutjats de clàusules terra
El Síndic demana mitjans personals i materials per a garantir el bon funcionament de jutjats de clàusules terra EUROPA PRESS

El defensor del poble valencià també demana a Justícia que, després d'una avaluació de les necessitats existents, trasllade al Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a través de les comissions de coordinació, les possibles mesures de reforç per a pal·liar les necessitats detectades durant el temps que porten funcionant aquests jutjats, ha informat aquest òrgan en un comunicat.

Aquests jutjats especialitzats es van engegar l'1 de juny de 2017 en entrar en vigor la mesura acordada pel CGPJ per a atribuir a 54 jutjats de Primera Instància d'Espanya l'especialització dels assumptes relatius a demandes i litigis sobre clàusules bancàries abusives.

En el cas de la Comunitat Valenciana aquest acord concentrava en tres òrgans judicials (un per província) totes les possibles demandes sobre clàusules terra.

Davant la preocupació social que estava generant l'engegada i dotació d'aquests jutjats especialitzats davant la més que previsible litigiositat que se n'anava a produir en aquest àmbit, el Síndic va iniciar una investigació d'ofici.

En la seua resolució, indica que la situació és "un exemple més de la manca de mitjans personals i materials de l'Administració de Justícia per a fer front al volum d'assumptes que se sotmeten al seu coneixement i, amb açò, la saturació i els retards que pateixen els jutjats", arribant a afectar al dret fonamental d'accés a la justícia i podent ocasionar indefensió a la ciutadania.

El Síndic assegura ser conscient de la complexitat de les competències de l'administració autonòmica en justícia, així com de la situació creada per l'acumulació d'assumptes en els jutjats, ja siga amb caràcter general o puntual. "Un problema estructural que excedeix del contingut de la nostra investigació i fins i tot de les competències de la Generalitat", ha reconegut.

No obstant açò, i a l'espera que s'arbitren mesures més generals que incidisquen en la modernització del sistema de justícia i que resolguen el problema estructural, el Síndic considera necessari que es garantisca una tramitació àgil i adequada de les demandes per les conegudes clàusules terra.

Consulta aquí más noticias de València.