A més, ha recriminat l'"infame crim" del reclutament forçat o falsament voluntari en els conflictes bèl·lics per a utilitzar als menors com a soldats i força de combat "de baix cost".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions en la inauguració de la jornada 'Xiquetes soldat', organitzada per la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats (FVEA) i que es desenvolupa aquest dilluns, 12 de febrer, en què es commemora el Dia Internacional contra l'Ús de Xiquets i Xiquetes Soldat, segons ha informat la Generalitat Valenciana en un comunicat.

En la seua intervenció, ha subratllat que les guerres i les seues conseqüències són l'experiència individual i col·lectiva "més traumàtica i devastadora que pot experimentar un ésser humà, una comunitat i tota la societat" i, en aquest sentit, ha indicat que totes les guerres són sempre "un amarg fracàs col·lectiu en la solució dels conflictes".

Al seu juí, els conflictes bèl·lics són "font de mort, destrucció i odi" en els quals xiquets i adolescents són "sempre víctimes de les decisions que prenen els adults, que ni escolten la seua veu ni posen en valor la seua opinió", però les conseqüències de la qual també les "pateixen de diverses i horribles maneres".

En aquest sentit, ha evidenciat que suposa "un drama i un trauma" que els segueix victimitzant també després del cessament del conflicte, amb les dificultats afegides de "sobreviure a tot eixe horror", superar les seqüeles físiques i psicològiques, reinserir-se en la seua comunitat, recuperar la seua infància o adolescència i tornar al seu món.

Consulta aquí más noticias de València.