Les dones cobren un 28% menys que els homes a la Comunitat Valenciana
Les dones cobren un 28% menys que els homes a la Comunitat Valenciana EUROPA PRESS

Les dones cobren un 28% menys que els homes a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa una diferència de sous que arriba als 4.185 euros, segons un avançament de la segona edició de l'informe 'Bretxa salarial i sostre de cristall' elaborat pels Tècnics d'Hisenda (GESTHA).

En el conjunt del país, les dones cobren un 30% menys que els homes, una diferència de 4.745 euros, la qual cosa suposa quasi mig punt percentual més que fa un any, segons el citat estudi.

L'informe sosté que serien necessàries quasi set dècades per a acabar amb la bretxa salarial, i argumenta que la raó d'aquestes divergències en els sous està, fonamentalment, en què hi ha més dones que homes que no aconsegueixen els 1.000 euros de salari al mes.

En aquest sentit, els tècnics d'Hisenda incideixen que la bretxa es fa més evident a partir dels 16.000 euros de salari, de manera que el nombre de dones amb ingressos entre els 50.000 i els 80.000 euros és la mitat que el d'homes. A més, un de cada cinc treballadors amb sous de 140.000 euros és una dona.

Els tècnics han constatat en el seu estudi que les diferències s'incrementen conforme ho fa l'edat, és a dir, que la bretxa comença a ampliar-se significativament en el tram que oscil·la entre els 26 i els 45 anys, "coincidint amb una etapa en la qual moltes dones tenen encara que pagar un 'peatge' per la maternitat i la cura dels fills", segons alerta Gestha.

Així mateix, aquest estudi apunta que les diferències salarials continuen creixent en el cas de les dones de 46 a 65 anys, a les quals la bretxa arriba a un terç del seu sou; i les dones ocupades majors de 65 anys cobren un sou per sota de la mitat que els homes de la seua mateixa franja d'edat.

En l'escala més baixa de salaris

La investigació realitzada pels tècnics d'Hisenda sosté també que les dones abunden en l'escala més baixa de salaris. Així, el seu sou mitjà és de 16.281 euros, i quasi 3,2 milions de treballadores no arriben al salari mínim, és a dir, més de la mitat de les ocupacions precàries que no arriben a aquesta barrera estan ocupades per dones.

D'altra banda, l'informe de Gestha indica que si bé les diferències de sou entre homes i dones es van reduir un 15% entre 2005 i 2015, des de llavors han augmentat. Així, si en 2014 la bretxa en el salari d'homes i dones era de 4.620 euros, fins hui s'ha eixamplat en 125 euros, dels quals només en l'últim any es va eixamplar en més de 100 euros.

Consulta aquí más noticias de València.