Un ex alt càrrec de Ciegsa va parlar a Camps sobre Caturla: "Em va dir tranquil, tot va bé, és amic meu"
Un ex alt càrrec de Ciegsa va parlar a Camps sobre Caturla: "Em va dir tranquil, tot va bé, és amic meu" Europa Press

L'exdirector de Relacions Institucionals de l'empresa pública Ciegsa Miguel Barranca ha indicat aquest dilluns que va comunicar a l'excap del Consell Francisco Camps, quan estava al capdavant del Govern valencià, "les formes perdonavides" i la manera "prepotent" amb el qual l'exgerent de l'entitat Máximo Caturla la gestionava i que el responsable autonòmic li va demanar "tranquil·litat" per tractar-se d'un amic seu.

"Camps em va dir: tranquil Miguel. Tot va bé. Caturla és amic meu", ha assenyalat Miguel Barranca durant la seua compareixença en la Comissió d'investigació de les activitats de Ciegsa de les Corts Valencianes. "Vaig explicar a Camps durant quasi una hora el que jo veia allí i li vaig dir que parlara amb aquest home i li demanara seny. No sabem com va açò, què passa ni qui entra o ix", ha apuntat, alhora que ha subratllat que després de la seua conversa amb el cap del Consell "tot va seguir igual".

Barranca, que s'ha pronunciat d'aquesta manera en resposta a les preguntes que li han formulat els diputats de Ciutadans, PP, Podem, Compromís i PSPV que formen part de la citada comissió, ha agregat que "tant de bo" sabera si Caturla "ha agafat diners". "No ho sé. Això es va tancar com una caixa forta", ha asseverat.

El també exdiputat provincial a València i exresponsable de política local del PP en aquesta província ha afirmat que quan va arribar a aquesta empresa pública Caturla "ho va desmantellar tot". "Ens quedem cecs", ha afirmat i ha subratllat que va traslladar eixa circumstància a l'expresident de la Generalitat Valenciana.

Miguel Barranca ha assegurat que ha viscut "moltes coses en Ciegsa, desgraciadament, molt desagradables" i "una part molt negativa". En aquest sentit, ha recordat que "després de 32 anys" de militància en el PP es va donar de baixa en aquest partit i que eixa decisió "no va ser per capritx".

"Jo en el meu partit he tingut molts problemes per ser massa clar. Sí, a vegades eres incòmode. Si dius als de dalt alguna cosa, eres incòmode", ha agregat Barranca, que ha asseverat que en Ciegsa, a partir de Máximo Caturla, també era "molt incòmode". "A Caturla ho va posar la Generalitat allí perquè em tocara el que m'havia de tocar. La meua faena estava molt definida. Allò va ser lamentable", ha exposat.

Barranca ha asseverat que creu que va ser l'exconseller Esteban González Pons, amb qui mantenia una "molt bona" relació després d'haver treballat junts en el grup 'popular' de la Diputació de València, la persona que des de la Generalitat li va proposar "per a Ciegsa", on va treballar entre 2004 i 2011 quan va ser acomiadat amb 62 anys" i se'n va anar "a l'atur".

L'exdiputat provincial ha dit que quan va començar a treballar en l'empresa pública Javier García Lliberós, a qui ha definit com "un senyor", era el seu gerent i ha destacat que llavors en l'empresa hi havia "un ambient normal de treball, com ha d'haver-hi en una empresa".

Igualment, ha precisat que el seu treball era anar als ajuntaments, veure els solars que s'oferien per a construir els col·legis i "portar-los a Ciegsa en blanc per a poder licitar", així com visitar obres, atendre les propostes de directors i Ampas i comunicar en les reunions que celebraren els dimecres amb enginyers i responsables de l'empresa l'estat dels terrenys.

Miguel Barranca ha afirmat que quan va arribar Caturla eixa situació va canviar i ha censurat les seues "formes perdonavides" i "prepotents" i la seua "poca sensibilitat humana". Al seu torn, ha indicat que la "marxa normal" que es porta en l'empresa pública es va acabar. Ha afirmat que es va acomiadar treballadors, que es va canviar la distribució de despatxos i que el nou responsable va entrar "amb nou personal, gent molt jove" amb la qual va formar "un circuit tancat, molt aïllat".

Així mateix, ha relatat que va ser García Lliberós la persona que li va comunicar que anava a entrar en l'empresa Caturla, amb qui "no havia tingut tracte cap" encara que tots dos tenien responsabilitats en el comité provincial del PP a València, el primer com a "secretari de política local" i el segon, "dels comptes del partit".

"MÁXIMO CREÏLLA"

L'exdiputat provincial ha afegit que amb els nous empleats va parlar poc perquè "es van acabar totes les reunions dels dimecres", la possibilitat de parlar amb responsables i tècnics per a consultar "dubtes" com feia abans i la de consultar en el seu ordinador com anaven

les obres licitades. "Es van esborrar de l'ordinador les citacions", ha assenyalat, alhora que ha dit que li va dir a Caturla que això "no podia ser" i que va destacar la necessitat de comunicar-se amb els alcaldes.

"No, açò jo m'ho menge amb creïlles", ha exposat que va respondre Máximo Caturla, a qui s'ha referit com a "Máximo creïlla". "Necessitava deu fanecades de creïlles", ha ironitzat Barranca. "Jo no parlava amb els tècnics, no sabia com anaven els col·legis. No sabia res", ha lamentat, alhora que ha assenyalat que abans d'anar-se'n de l'empresa García Lliberós li va traslladar amb "llàgrimes" que ja no podia més.

Miguel Barranca, que ha recordat que després d'una trobada amb Caturla en Ciegsa va patir una dolència cardíaca i va haver de ser evacuat en ambulància, ha afirmat que l'objectiu amb el qual es va muntar l'empresa era "bo", que complia la seua comesa i que comptava amb professionals "com la copa d'un pi", encara que "tot s'esfuma quan arriba Máximo".

Preguntat per modificacions i sobrecostos en Ciegsa, ha respost que "ni tota la raó la té Ciegsa ni tota la culpa tampoc" perquè és veritat que hi havia alcaldes "molt 'cucos'" que entregaven terrenys no adequats que havien d'adequar-se. Ha assegurat que "col·legis s'han fet" i que això no es pot negar.

"FINS QUE NO SE'N VAJA TOTA LA 'BASURETA'"

D'altra banda, ha avançat que no tornarà al PP, "un gran partit que ha tingut gent dolenta", "fins que no se'n vaja tota la 'basureta'". Ha considerat que les bases d'aquesta formació, "les millors", no mereixen el que ha ocorregut en ell, ha valorat la "valentia" de l'ex secretari general del PPCV Ricardo Costa en parlar del presumpte finançament il·legal.

Després d'açò, ha assenyalat que el partit "ho ha d'arreglar des de l'oposició, netejant i treballant" i ha comentat que la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, "està treballant molt" encara que "no la deixen netejar".

Miguel Barranca ha parlat també de Caturla com "un gran aliat" de l'expresident del PP provincial i de la Diputació de València Alfonso Rus i ha censurat que ho portara a aquesta institució fent-ho edil de la Vall d'Albaida "sense conéixer la comarca". Ha dit que es va portar un "gran desengany" de Rus a pesar d'haver sigut el seu "amic".

Consulta aquí más noticias de València.