Una "gran festa" reivindicarà la "dignitat" de l'educació en valencià el dissabte a València
Una "gran festa" reivindicarà la "dignitat" de l'educació en valencià el dissabte a València EUROPA PRESS

L'entitat cívica ha llançat aquesta "convocatòria multitudinària" -a la qual se sumen diverses organitzacions, partits polítics i sindicats- sota el lema 'L'educació ens dignidica. Sí al valencià' i en la qual s'oferirà un espectacle familiar conduït per la periodista Amàlia Garrigós i el director artístic Francesc Burgos 'El Triangulista' i comptarà amb les actuacions musicals de Dani Miquel i La Fúmiga.

Així ho ha anunciat aquest dilluns el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, en una roda de premsa en La Nau en la qual ha estat acompanyat per representants de multitud d'entitats. La presentació s'ha produït en primer lloc a València i s'ha celebrat posteriorment a Alacant i Castelló.

Moreno ha explicat que 'L'educació ens dignifica. Sí al valencià' tindrà lloc aquest dissabte 17 de febrer a les 17.00 hores en la Plaça de la Mare de Déu de la capital valenciana.

A través d'aquesta "gran festa", Escola Valenciana pretén, d'una banda, posar en valor el model educatiu basat en l'ensenyament en valencià que va nàixer "gràcies a la implicació de les comunitats educatives". "A més, volem expressar el nostre suport a les persones i professionals que formen la comunitat educativa i han sigut víctimes d'agressions i assetjament per part d'un sector de la societat, que rebutja un model d'educació basat en la convivència ciutadana, el foment del debat i el plurilingüisme, amb el valencià com a llengua vehicular", ha apuntat.

Quatre eixos motiven la concentració convocada per a aquest dissabte, que pretén ser un "espectacle familiar" que busca aconseguir "una societat que aspira a ser més lliure i més democràtica". D'una banda, "la dignitat de les xiquetes i xiquets", perquè "tenen dret a formar-se com a persones amb esperit crític, amb capacitat de pensar, d'investigar, d'experimentar i d'extraure conclusions, amb maduresa emocional i amb habilitats socials", ha indicat.

Moreno ha destacat que el segon d'aquests eixos és "la dignitat de les famílies", ja que "són el teixit viu de les comunitats educatives, que confien en l'equip docent per a acompanyar-los en el camí de l'educació dels seus fills". També ressalten "la dignitat de l'ofici d'educar", atés que "es tracta d'un ofici complex, en contínua evolució i que respon reptes continus, que requereix molt d'esforç, experiència, il·lusió i implicació".

"Un ofici constructiu, humanitzat i emocionant, que necessita comptar amb el suport de qui exerceix responsabilitats polítiques i el reconeixement social de la seua tasca", ha manifestat.

Finalment, aquesta entitat cívica també busca posar en valor "la dignitat d'una societat que aspira a ser més lliure, més autocrítica, més habitable, i que aposta per un model d'educació que siga font inesgotable de creixement individual i col·lectiu i germen de la convivència ciutadana", ha explicat el president d'Escola.

"UNA INTOXICACIÓ QUE INCITA A L'ODI"

Tant Vicent Moreno com el president de Col·lectius de Castelló per la Llengua - Escola Valenciana, Natxo Badenes, en la roda de premsa de la capital de la Plana, han condemnat "les acusacions infundades i els atacs de partits com el PP, Ciutadans o Vox contra la professionalitat dels docents" que, al seu juí, "intenten censurar i perseguir el model de qualitat de la nostra escola". "A vegades l'excusa és un llibre o un mapa", ha lamentat Vicent Moreno.

En aquesta línia, tots dos responsables d'aquestes entitats han alertat que "aquesta intoxicació incita a l'odi". "Disparen a l'educació que cultiva el pensament lliure", ha valorat el president d'Escola Valenciana, que ha destacat que "igual que no li diem a un metge o a un mecànic el que han de fer, cal deixar treballar els docents".

Natxo Badenes, per la seua banda, ha assegurat que "no podem permetre que l'educació dels xiquets s'utilitze com a arma política" i ha assenyalat que "les principals víctimes d'aquesta situació són les nostres filles i fills".

EDUCACIÓ EN VALENCIÀ, "EL MODEL ÒPTIM"

Davant la pregunta de qual és el model educatiu que reivindica Escola Valenciana i la resta d'entitats participants en aquesta convocatòria, Vicent Moreno ha explicat que, en la seua proposta, el valencià és "la llengua que guia l'aprenentatge" i ha reivindicat que "els més de 30 anys d'excel·lents resultats acadèmics avalen l'èxit d'aquest model".

També ha comentat que el model que proposen busca "integrar totes les llengües", de manera que els estudiants aconseguisquen "dominar en igualtat de condicions valencià i castellà, a més d'una introducció forta a la llengua estrangera".

"Les línies principals de l'ensenyament en valencià s'alimenten de la solidaritat i de la igualtat, de l'educació en valors socials, de l'educació que té en compte la diversitat, de l'educació científica i experimental", ha resumit.

Contra aquest model, segons ha dit a Alacant el portaveu de la Cívica - Escola Valenciana, Ismael Vicedo, es troben els qui "desitgen dinamitar el consens nascut del teixit social que envolta les comunitats educatives i que han escollit democràticament el model d'ensenyament plurilingüe en el qual el valencià és la llengua vehicular, amb diferents nivells d'aplicació".

Consulta aquí más noticias de València.