Actors i patronal del teatre valencià segellen un conveni col·lectiu "històric"
Actors i patronal del teatre valencià segellen un conveni col·lectiu "històric" IVC

La Associació d'Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià (Avetid), la Associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) i representants sindicals han subscrit aquest dijous el primer conveni col·lectiu dels actors valencians, un pacte "històric" i d'obligat compliment que pretén "dignificar" la professió teatral i millorar la qualitat de les produccions per a arribar a més públic.

Entre altres qüestions, l'acord, impulsat per la Conselleria de Cultura a través del Institut Valencià de Cultura (IVC), aposta per anar "més enllà de les xifres" i estableix mínims -no màxims- per als salaris sobre la base de diferents categories de companyies, al costat de condicions per a espectacles, assajos, gires, temporades i vestuari.

El conveni ha sigut presentat en roda de premsa en el Teatre Principal de València pel conseller Vicent Marzà; la presidenta de la patronal, Mª Ángeles Fayos, i el president de l'organització professional, Ximo Solano. També han assistit a la signatura del conveni la diputada de Teatres de València, Rosa Pérez Garijo; el director general de l’IVC, Abel Guarinos, i el titular adjunt d'Arts Escèniques de Cultura, Roberto García.

"Molts anys de reivindicacions"

El primer conveni col·lectiu d'actors valencians estarà vigent fins al tancament de 2019 i serà prorrogable per períodes successius d'un any mentre no siga objecte de denúncia escrita per qualsevol de les parts signatàries. Aquesta ampliació comportarà una millora de les condicions econòmiques d'acord a l'evolució de l'IPC.

Arriba "després de molts anys de reivindicacions" i amb l'objectiu que siga d'aplicació efectiva a partir d'ara, tant en el sector públic com en el privat. Per part de l’IVC, entrarà en vigor en les noves produccions "des del minut zero", ha subratllat Marzà.

Paral·lelament, la Generalitat difondrà l'acord a institucions públiques com a diputacions -la de València ja s’ha adherit- i ajuntaments, a més de companyies privades. En ser un pacte d'àmbit autonòmic, "totes les parts estan obligades a seguir-lo" i podran posar-lo en pràctica aquesta mateixa temporada, com ha desgranat el representant dels actors.

Fixa un sou mínim

Si bé el conveni "no diu quant cobrarà" cada actor, sí fixa una sèrie de mínims, "un sòl a partir del qual no es pot baixar", i organitza les companyies teatrals per categories. "No és un conveni de diners, sinó de condicions laborals per a oferir el millor producte i la millor qualitat", ha recalcat Solano, per a matisar que les xifres s'han establit sobre la base de les condicions desitjades i no al contrari.
En matèria de subvencions, les convocatòries de Cultura tindran en compte els preceptes de l'acord, per la qual cosa l'administració consensuarà amb el sector els canvis en les bases reguladores d'ajudes a la producció d'espectacles, gires i sales o teatre d'exhibició regular o professional.

"Sense guanyadors ni perdedors"

Tant el conseller com els presidents de la patronal teatral i l'associació d'actors han coincidit a subratllar que ambdues parts han "cedit" per a fer d'aquest conveni una realitat, "sense guanyadors ni perdedors", si bé Solano ha reconegut que "la batalla gran ha sigut entorn de les xifres".

"Era més que necessari", ha reivindicat Marzà, que considera que l'acord "arriba en un bon moment" després de les bones xifres de les sales valencianes durant la passada temporada nadalenca. La meta, per al titular de Cultura, és "arribar encara més al públic i que no siguem sempre els mateixos els que tornem al teatre".

En aquest context, el conveni s'ha realitzat "a partir de la realitat valenciana", sobre la base d'altres similars a Espanya, i quan "el públic està tornant als teatres". Havia arribat, per tant, "el moment de donar-li un nou impuls" al sector, ha reconegut el president de AAPV, per a definir la signatura com un acte "emocionant" de normalitat. "Era anormal no tenir un conveni en la tercera ciutat d'Espanya i la que més teatres tenia en el segle XX", ha assegurat.

Per part de les companyies, Fayos ha celebrat que es tracta d’"un dia feliç" i ha agraït a l'organització d'actors la seua "lluita" per a aconseguir el conveni. "Ací, açò sempre ha sigut una guerra", ha lamentat, encara que ha puntualitzat que la situació per als teatres "segueix sent complicada". Ha apuntat com a objectiu "recuperar la dignitat d'aquest treball" i tenir en compte a les arts escèniques com "bé a protegir", qüestions que arreplega el conveni i per les quals creu que "anem pel bon camí".

"Han fet falta 20 anys"

A l'hora de plantejar-se per què en les últimes dècades no s'havia arribat a un conveni similar, el titular de l'organització professional ho ha relacionat amb la "dissolució total del sector" a causa de "circumstàncies no solament polítiques, sinó també socials" a la Comunitat Valenciana.

"Han fet falta 20 anys", ha reconegut, per a insistir en la importància de "mirar al futur" i "córrer el doble a partir d'ara".

Sota el mateix prisma, la presidenta de la patronal ha recordat els anys de "crisis i precarietat" en els escenaris valencians i ha advocat per mirar al present amb "optimisme", mitjançant un conveni que espera que sent un precedent en la professió.

Marzà ha coincidit que "no hi ha hagut una política cultural estratègica" en "un sector que no s'ha tractat com a tal" i ha lamentat que aqueixa falta de visió a llarg termini dóna com resultat les xifres del Baròmetre d'Opinió Ciutadana de València, que arreplega que set de cada deu ciutadans no han anat al teatre en els tres últims mesos.

Ha enfrontat aquesta situació a l'increment de les ajudes autonòmiques al sector, un 178% des de 2014 i fins a la "xifra més alta de la història en 2018", de 3,5 milions d'euros. Són dades que, per al titular de Cultura, "han vingut per a quedar-se".

Crítiques a ‘Fes Cultura’

D'altra banda, preguntats per les crítiques d'actors i patronal a 'Fes Cultura', el Pla Estratègic Cultural de la Generalitat per al període 2016-2020, el president de AAPV ha reconegut que s'han mostrat en contra de "certs aspectes" perquè consideren que "queda molt camí".

"Veníem d'un pou, i establir un augment a llarg termini sempre costa", ha subscrit la titular d’Avetid. Per part del Consell, Marzà ha valorat com a "sa" que existisca discussió i ha reconegut que "hi ha coses que funcionen bé" i unes altres on és necessari incidir.

Consulta aquí más noticias de València.