Les Corts Valencianes demanen instar Fiscalia al fet que reclame al PP la subvenció electoral que va rebre en 2007
Les Corts Valencianes demanen instar Fiscalia al fet que reclame al PP la subvenció electoral que va rebre en 2007 TWITTER COMPORMÍS CORTS

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dijous una iniciativa de Compromís, recolzada per PSPV i Podem, perquè el Consell inste el Govern central amb la finalitat de que el Ministeri Fiscal reclame els fons de l'import de la subvenció electoral que el PP va rebre legalment per a les eleccions autonòmiques de 2007, que xifra en 1,2 milions d'euros. Ciutadans s'ha abstingut en considerar que és "precipitada" i cal deixar primer actuar a la justícia, mentre el PP ha qüestionat que es pretenga donar ordes a la Fiscalia des del parlament.

La diputada de Compromís Mireia Mollà, que ha col·locat dos imatges en la tribuna -una en la qual apareixien figures del PP com Francisco Camps, Rita Barberá, Sonia Castedo o Alfonso Rus en un míting i una altra de Camps saludant a Isabel Bonig-, ha recordat la confessió en el marc del juí del cas Gürtel de l'ex secretari general del PPCV Ricardo Costa sobre el finançament del partit amb diner negre i ha recordat les denúncies que va realitzar la coalició en el seu moment i el vot en contra a l'informe de la Sindicatura de Comptes sobre la comptabilitat electoral dels partits de 2007.

Per a eixos comicis, ha dit, se li van concedir als 'populars' 1,2 milions d'euros "perquè aparentment havien complit les regles de joc" que després de les confessions han de retornar perquè es tracta de diners "que mai havien d'haver rebut". "Ningú en el seu sa juí està qüestionant que el PP es va finançar il·legalment", ha subratllat Mollà, que ha indicat que el que volen és que "qui la faça la pague".

DIVISIÓ DE PODERS

La portaveu adjunta del PP María José Català, que ha llevat les imatges en assegurar que no necessita "el teatret" per a defendre la seua postura, ha advertit que aquesta proposta de resolució és "tremendament delicada des del punt de vista jurídic" perquè trasllada a la societat que els diputats d'aquest parlament se salten la divisió de poders i ha remarcat que el Govern "no va a donar cap instrucció al Ministeri Fiscal".

A més, ha assenyalat que aquesta és una altra mostra del "xou de Compromís, que necessita al PP, a Gürtel, per a poder fer política" i no espera una sentència judicial. "Em pareix molt trist que aquestes Corts es dediquen a açò, igual els va anar bé en alguna campanya electoral, però no els va a anar bé en 2019", ha indicat.

Català també ha recomanat a Compromís que "mire les seues pròpies misèries i revise els seus propis comptes abans de parlar dels altres" i s'ha referit al fet que el Tribunal de Comptes al·ludisca a "80.000 euros que no consten en el capítol d'ingressos de la seua campanya electoral de 2011" i no haja admès els comptes electorals de la coalició de 2007 a 2015.

COMPTES DEL PP DE 2016

Mollà ha respost que els 'populars' "es van saltar les lleis" i ara poden votar que no i dir "que cal esperar la sentència, que és aigua passada o que ja no són els mateixos", però els ha instat a ensenyar la justificació dels comptes del seu grup parlamentari en 2016: "I sabrem si han pagat a condemnats en Fitur i a imputats en la trama Gürtel de finançament il·legal".

El diputat de Ciutadans Toni Subiela ha criticat la "falta de rigurosidad" de la proposta, basada en "conjectures i suposicions de presumptes delinqüents" i s'ha preguntat si "per ventura ara Costa és el gurú de Compromís". Ha instat a esperar una resolució judicial però ha lamentat que "els podia l'ànsia d'arremetre, com quan estaven en l'oposició".

PSPV: "ÉS UNA OBLIGACIÓ MORAL, POLÍTICA I DE FE"

El portaveu socialista Manolo Mata ha assenyalat després de sentir al diputat de Ciutadans que "si Rajoy haguera vist algunes intervencions es fumaria un puro i Camps resaria un parenostre", i ha recordat que en les Corts es va viure "un clima irrespirable" i els diputats de l'oposició eren "vilipendiats". "Tenim dret al ressentiment", ha defès.

El portaveu de Podem Antonio Estañ ha subratllat la necessitat d'impulsar polítiques per a la recuperació dels diners aconseguits "fent paranys" i ha posat l'accent en la visió que es dóna de la corrupció com a "casos aïllats" i d'una persona que "comet un error".

Consulta aquí más noticias de València.