La Llei de Salut que garanteix l'universalitat segueix el seu curs a les Corts i el PP avisa que acabarà en el TC
La Llei de Salut que garanteix l'universalitat segueix el seu curs a les Corts i el PP avisa que acabarà en el TC TWITTER CONSELLERIA SANIDAD

En la defensa de la norma, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha argumentat que el projecte està inspirat en tres grans eixos com són "la universalitat de l'assistència sanitària, la garantia d'equitat i no discriminació i l'enfortiment del sistema públic".

D'aquesta manera, ha emfatitzat que busca transformar el sistema sanitari des d'"una perspectiva innovadora" amb l'objectiu de "deixar arrere les retallades i la privatització" perquè la sanitat valenciana "afronte els reptes del futur i millore la salut de la ciutadania".

Ha defès que la gestió pública directa millora la planificació assistencial, millor aprofitament dels recursos públics i dóna "major garantia d'equitat en l'accés de la ciutadania als serveis de la salut pública". "Des del Consell entenem la sanitat com un instrument de garantia de drets, equitat, cohesió social i lluita contra la desigualtat i això només és factible des del públic", ha subratllat.

Montón ha destacat que entre els aspectes nous de la norma estan l'impuls a l'equitat farmacoterapèutica, l'atenció a la salut mental o mesures relacionades amb l'impuls a la investigació biomèdica i sanitària. També inclou un nou article dirigit a promoure les actuacions necessàries per a fomentar la donació voluntària i gratuïta de sang, òrgans, teixits i cèl·lules, incloent cèl·lules progenitores hematopoètiques de sang perifèrica, cordó umbilical o medul·la òssia d'eficàcia científica demostrada.

"ÉS UN VERDADER NYAP"

Durant el debat parlamentari, el diputat del PP José Juan Zaplana ha defès l'esmena del seu grup i ha titlat la norma de "verdader nyap" perquè "es va tramitar sense participació, amb inadequades justificacions, sense objecte clar, sense un informe econòmic i és inconstitucional". Així mateix, ha acusat la conselleria d'"ocultar informació", alguna cosa que ha admès que no li sorprèn perquè assegura que és el departament del Consell "més opac".

Zaplana ha insistit que tots els informes que s'han sol·licitat "qüestionen" el que arreplega la llei, que és "inconstitucional". "És un nyap i anirà al Constitucional com el repagament o la universalitat i després diran que la culpa és del PP, però algun dia portaran una llei constitucional a aquesta cambra?", s'ha preguntat.

El diputat del PSPV, Juan Ignacio Subías li ha etzibat que si ara els valencians es preocupen pel sistema sanitari és perquè hi ha "un govern honrat" i ja no hi ha inquietud per la corrupció com passava quan el PP governava. "Ara la ciutadania es preocupa pels seus problemes reals", ha remarcat.

Ha defès que s'ha fet entrega als interessats de tots documents que han sol·licitat i "en cap cas s'ha prescindit dels informes que s'exigeixen legalment i s'ha donat audiència".

"EXERCICI D'ALQUÍMIA POLÍTICA"

Juan Córdoba de Cs ha considerat que la modificació de la norma respon l'objectiu de ficar "la seua ideologia" amb la intenció d'incloure l'objectiu de la universalitat el decret de la qual "el Constitucional els ha tombat".

No obstant açò, ha lloat algunes qüestions que incorpora la norma com és l'ús racional dels medicaments o la inclusió de la salut mental.

Per la seua banda, el parlamentari de Podem Daniel Geffner ha destacat que aquest canvi "s'aparta dels principis i de l'esperit defès pel PP", basats en el "fonamentalisme del mercat, l'austeritat, les retallades de drets, i afeblir el sistema valencià públic".

Des de Compromís, Isaura Navarro ha enlletgit al PP que vullga "sempre defendre a l'empresa privada dels seus amics, col·laboradors, i finançadors" i ha defès que el Consell el que està fent és "recuperar" la sanitat dels valencians i treballar per l'interés públic.

Consulta aquí más noticias de València.