Comunitat Valenciana

Sanitat, atur i corrupció, principals preocupacions dels valencians, segons el Baròmetre 2017 del Consell

  • VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)
Puig i Oltra presenten el Baròmetre 2017
Puig i Oltra presenten el Baròmetre 2017
GVA
Puig i Oltra presenten el Baròmetre 2017

La sanitat, l'atur i la corrupció són les principals preocupacions dels valencians, segons el Baròmetre 2017 de la Generalitat Valenciana, que apunta, així mateix, que les prioritats que hauria de tindre el Consell haurien de ser impulsar la creació de treball i afavorir millores laborals.

Així consta en la primera enquesta d'aquestes característiques que es fa des d'abril de 2015 i que s'ha realitzat del 27 de novembre al 20 de desembre de 2017 a una mostra de 2.016 persones. El document ha sigut presentat aquest dimarts pel president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, acompanyat per la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el director general d'Anàlisi, Polítiques Públiques i Coordinació, Julián López.

En concret, el baròmetre assenyala que l'atur és la principal preocupació per al 66,1% dels valencians, seguida de la Sanitat (26,7%), la corrupció (25,3%) i l'educació (21%). A molta més distància inquieta la reforma del sistema de finançament autonòmic (2,1%), la llengua (l'1,9%) i la precarietat laboral (1,6%).

Segons ha destacat López, encara que la corrupció i la desocupació segueixen sent les qüestions que més inquieten als valencians, la preocupació per elles ha disminuït respecte a l'últim baròmetre de 2015 mentre augmenten les relatives a sanitat i educació, a causa que la ciutadania "va recuperant preocupacions tradicionals" després de "un escenari postcrisi social i política".

Respecte a la situació econòmica a la Comunitat Valenciana, el 28,2% dels enquestats creu que ha millorat un poc en els últims dotze mesos, mentre que per al 45,9% s'ha mantingut igual i per a un 19,3% ha empitjorat un poc. D'altra banda, el 23,9% dels valencians creu que la situació econòmica a Espanya ha millorat un poc; el 40,7% que s'ha mantingut igual i un 26,2% que ha empitjorat un poc.

De cara al futur, el 32,2% creu que l'economia valenciana millorarà un poc, el 49,5% que es mantindrà igual, el 12,5% que empitjorarà un poc i l'1,4% que empitjorarà molt, mentre que per a Espanya el 28,3% pensa que millorarà un poc, el 45,1% que es mantindrà igual, el 19,2% que empitjorarà un poc i un 3% que ho farà molt.

DUBTES SOBRE ELS PARTITS QUE CONFORMEN EL CONSELL

Així mateix, l'enquesta posa en relleu que els valencians dubten sobre els partits que conformen el Govern autonòmic. Així, només el 17,8% coneix que el Consell està format per PSPV i Compromís; el 15,8% inclou també a Podem en l'executiu; el 15,3% creu que és el PSOE i altres partits; el 6,8% que només governen els socialistes; el 4,6% pensa que només governa Compromís i un 4,7% creu que a la Comunitat Valenciana segueix estant el PP al capdavant. El 24,5% no sap o no contesta.

Sobre la tasca del Consell, per al 45% des que està el govern de Ximo Puig la situació de la Comunitat Valenciana s'ha mantingut "igual" que quan governava el PP, enfront del 31,6% que pensa que ha millorat i el 20,5% que creu que ha empitjorat. A més, per al 47,9% dels enquestats, la gestió del govern valencià en els últims dotze mesos ha sigut "regular", encara que per al 25,7% ha sigut "bona". El 15% la veu "roïna" i el 4,7%, "molt roïna".

En qualsevol cas, el 42,8% dels valencians pensa que el govern autonòmic està tractant de resoldre els problemes dels valencians però "necessita més recursos". No obstant açò, el 37,2% considera que coneix "poc" quals són les verdaderes necessitats de la ciutadania enfront d'un 36,1% que pensa que el Consell és "bastant" conscient d'elles i un 17,5% que creu que no ho és "gens".

Del conjunt de partit, segons aquesta enquesta el partit que millor defèn els interessos dels valencians és Compromís (15,7%), seguit del PSPV (15,4%), el PPCV (12,5%), Ciutadans (7,6%) i Podem (3,8%).

Sobre les actuacions que ha dut a terme l'executiu autonòmic, entre el 60 i el 70% dels enquestats no coneix la gratuïtat de l'ensenyament a menors de 0 a tres anys ni els programes per a foment de l'Ocupació, engegada de la nova xarxa d'oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte o el pla per a accelerar la construcció de col·legis.

No obstant açò, quasi el 60% té constància de l'eliminació del repagament, el Pacte Valencià contra la Violència Masclista o el Programa de gratuïtat de llibres de text 'Xarxa Llibres'.

PREOCUPACIONS PER CONSELLERIES

Per conselleries, en Sanitat les majors preocupacions són reduir les llistes d'espera, contractar a més professionals i reduir el cost dels medicaments; en Educació, reduir les taxes universitàries, contractar més professors i augmentar l'educació en anglés, mentre que en política social els valencians volen que es reforcen les ajudes a persones empobrides, dedicar més mitjans a agilitzar l'atenció a dependents i destinar més recursos a centres de majors.

Al departament que dirigeix Rafa Climent li demanen afavorir la millora de les condicions laborals dels treballadors i millorar les polítiques i serveis públics d'ocupació i al d'Elena Cebrián, lluitar contra la sequera, impulsar mesures de prevenció d'incendis forestals i donar suport a l'agricultura tradicional valenciana.

"INICI DE LA NORMALITZACIÓ"

Sobre aquest tema, el president ha valorat les dades, encara que "sense triomfalismes" i ha considerat que "hi ha un canvi de percepció dels valencians" que suposa un "inici de la normalització" que desitjava la Comunitat Valenciana. "Hi ha estabilitat política i s'ha desplomat la preocupació per la corrupció", ha assegurat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento