Quasi el 5% dels valencians creuen que el PP encara governa la Comunitat
Quasi el 5% dels valencians creuen que el PP encara governa la Comunitat MANUEL BRUQUE / EFE

Els valencians dubten sobre els partits que conformen el seu Govern autonòmic. Així ho posa en relleu el Baròmetre 2017 de la Generalitat Valenciana, que mostra que solament el 17,8% coneix que el Consell està format per PSPV i Compromís.

El 15,8% inclou també a Podem en l'Executiu; el 15,3% creu que el formen PSOE i altres partits, i el 6,8%, que solament governen els socialistes. El 4,6% pensa que solament governa Compromís, i un 4,7% creu que a la Comunitat segueix estant el PP al capdavant. El 24,5% no sap o no contesta.

L'enquesta, realitzada del 27 de novembre al 20 de desembre de 2017 amb una mostra de 2.016 persones i que han presentat aquest dimarts el president Ximo Puig i la vicepresidenta Mònica Oltra, revela també que la sanitat, l'ocupació i la corrupció són les principals preocupacions dels valencians. La corrupció segueix sent una qüestió important, però baixa enfront d'anys anteriors.

El baròmetre apunta, així mateix, que el Consell hauria de tenir com a prioritats impulsar la creació de treball i afavorir millores laborals. En aquest sentit, el 42,8% dels valencians creuen que el Govern està tractant de resoldre els problemes dels valencians però "necessita més recursos".

El primer des d’abril de 2015

Per a Puig, les dades demostren que hi ha "un canvi de percepció dels valencians i un inici de la normalització de la Comunitat". "S'ha superat la hipoteca del passat", ha subratllat el president.

El director general d'Anàlisi, Polítiques Públiques i Coordinació, Julián López, ha sigut l'encarregat d'exposar les dades detallades del baròmetre, el primer que es fa des d'abril de 2015. L'estudi es basa en una mostra de 2.016 entrevistes personals, que planteja preguntes de política general, sobre l'acció del Consell i sobre la imatge de la Comunitat Valenciana.

López ha indicat que el baròmetre, que es va realitzar entre el 27 de novembre i el 20 de desembre de 2017, mostra que ha descendit la preocupació per l'atur i s'ha desplomat la que hi havia per la corrupció, al mateix temps que han ascendit les relatives a sanitat i educació. "La ciutadania va recuperant preocupacions tradicionals", una situació que ha qualificat d'usual després de "un escenari postcrisis social i política".

Consulta aquí más noticias de València.