Comunitat Valenciana

El consum excessiu d'alcohol altera el balanç funcional en el cervell, segons un estudi

  • El consum excessiu d'alcohol altera el balanç funcional en el cervell, desconnecta les regions corticals mentre augmenta el seu acoblament amb regions subcorticals com l'estriat, importants per a la motivació, recompensa i l'establiment d'hàbits de conducta.
Imatge de begudes alcohòliques
Imatge de begudes alcohòliques
UPV TV
Imatge de begudes alcohòliques

Aquestes són les principals conclusions d'un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) en col·laboració amb l'Institut de Neurociències d'Alacant, centre mixt de la Universitat Miguel Hernández d'Elx i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (UMH-CSIC).

L'objectiu d'aquest estudi, realitzat en models animals, va ser determinar les regions cerebrals que més afectades resulten per una ingesta excessiva d'alcohol. Els investigadors van analitzar també l'evolució del teixit cerebral durant un període d'abstinència, així com després del subministrament de fàrmacs utilitzats actualment en teràpies per a tractar l'alcoholisme.

"Els trastorns per consum d'alcohol constitueixen un important problema de salut pública. Comprendre les alteracions de la xarxa cerebral resulta de gran importància per a diagnosticar i desenvolupar estratègies de tractament el més eficaços possibles", apunta, en un comunicat, David Moratal, investigador del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (CBIT) de la Universitat Politècnica de València.

En el seu estudi, van analitzar models amb un consum excessiu d'alcohol, utilitzant imatges de ressonància magnètica funcional. "El nostre objectiu era identificar alteracions funcionals en xarxes cerebrals desencadenades pel consum d'alcohol. Per a això, estudiem l'activitat cerebral abans d'aquest consum, després d'un període perllongat consumint, i en estat d'abstinència", assenyala Santiago Canals, de l'Institut de Neurociencias d'Alacant (UMH-CSIC).

De l'anàlisi de les imatges obtingudes per ressonància magnètica van concloure que la connectivitat funcional en les xarxes corticals, motora-sensorial, parietal, retrosplenial i cíngulo prefrontal disminueix a causa del consum d'alcohol, mentre que la connectivitat entre la xarxa prefrontal-cingulada i l'estriatal augmenta de forma molt significativa.

"En general, els nostres resultats suggereixen que la ingesta excessiva d'alcohol disminuiria el control executiu i la flexibilitat comportamental i augmentaria l'establiment d'hàbits i automatismes comportamentals", afigen David Moratal i Santiago Canals, co-líders d'aquesta investigació.

Els resultats de l'estudi van ser presentats en el marc de la Conferència Internacional de la IEEE Engineering in Medicine and Biology Society, celebrada el passat mes de juliol a Corea del Sud.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento