Comunitat Valenciana

Fiscalia detecta residus tòxics d'amiant abandonats en terrenys de tres municipis de València i demana la seua retirada

  • La Fiscalia Provincial de València ha detectat residus tòxics d'amiant abandonats en diferents terrenys de tres municipis de la província -Buñol, Torres-Torres i Vilamarxant- i ha sol·licitat als ajuntaments que reclamen als seus propietaris la seua retirada. Així mateix, demana a la Conselleria de Medi ambient que òbriga un procediment d'exigència de responsabilitat mediambiental.
Amiant
Amiant
WIKIMEDIA/UNITED STATES GEOLOGICAL SURVEY
Amiant

Així consta en diversos escrits, als quals ha tingut accés Europa Press. Respecte als ajuntaments afectats, la secció del Contenciós de la Fiscalia els reclama que incoen un procediment de seguretat i salubritat urbanística per incompliment del deure legal de mantindre els terrenys, construccions i edificis en condicions de seguretat i salubritat.

En concret, en el primer cas, en el de Buñol, el ministeri públic al·ludeix a uns terrenys situats en el carrer Godelleta en els quals el Grup de Medi ambient-Unitat del Cos Nacional de Policia Adscrita a la Comunitat Valenciana ha detectat restes d'edificació i material de construcció en estat d'abandó i ruïnós amb gran apilament de fibrociment fragmentat. Açò comporta la presència de fibres respirables d'amiant susceptibles d'afectar els qui transiten pels terrenys o els seus voltants.

Segons un informe emès pel Laboratori d'Ecotoxicologia de l'Institut de Medicina Legal de València (IMLV), les estructures de fibrociment constitueixen un residu peculiar que quan està fragmentat o en mal estat passa a considerar-se friable, és a dir, susceptible de descompondre's, fomentant l'alliberament de fibres d'asbest -amiant-.

Alguns efectes de l'exposició a l'asbest per inhalació són asbestosi, plaques, engrossiments i vesses pleurals, càncer de pulmó, càncer de laringe i altres tumors malignes. L'amiant ha sigut classificat com cancerigen en éssers humans, arreplega el mateix informe.

Amb aquestes conclusions, el fiscal reclama al consistori de Buñol que òbriga un procediment de Seguretat respecte dels propietaris dels terrens afectats i que els ordene retirar aquests residus perillosos per i a un centre o gestor autoritzat.

Sobre aquest tema, es torna a referir a l'informe de l'IMLV i adverteix que la retirada de materials d'amiant amb risc necessita ser realitzada per una empresa especialitzada, com més prompte millor, acreditant analíticament amb posterioritat l'eficaç descontaminació dels terrenys previ a qualsevol ús.

En cas que els propietaris dels terrenys incomplisquen injustificadament el requeriment del consistori, el ministeri públic insta una execució subsidiària i a la seua costa, tal com contempla la Llei d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge de la Comunitat Valenciana.

Pel que fa a Torres-Torres, es tracta d'uns terrenys localitzats en un polígon en els quals hi ha depositats apilaments abandonats de fibrociment fragmentat. Es tracta del mateix perill que existeix a Buñol i el fiscal demana que es retire aquest material. Respecte a Vilamarxant, en l'escrit del ministeri públic es concreta que es tracta d'uns terrenys situats en un altre polígon i s'exigeixen les mateixes mesures per la toxicitat.

PROCEDIMENT DE CONSELLERIA

Al costat d'aquests requeriments als ajuntaments, Fiscalia ha remès diversos escrits a la Conselleria d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en els quals insta a obrir un procediment d'exigència de responsabilitat mediambiental per aquests abocaments a Buñol, Vilamarxant i Torres-Torres.

Els indica que l'expedient ha d'obrir-se als propietaris d'aquests terrenys i els insta al fet que definisquen les mesures de reparació i prevenció de nous danys acompanyades, si escau, de les instruccions oportunes sobre la seua correcta execució i termini de realització. Sobre aquest tema, la Fiscalia proposa com mesures la retirada i entrega dels residus perillosos per un centre gestor autoritzat.

En cas que els responsables dels terrenys incomplisquen el requerit, des del ministeri públic s'insta la conselleria al fet que realitze una execució forçosa de la resolució administrativa que es dicte amb imposició de multes coercitives en cas de retard, així com recuperació de costos per part de la mateixa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento