L'activista ecologista Francisco Quesada rellevarà a Julià Álvaro en Medi Ambient
L'activista ecologista Francisco Quesada rellevarà a Julià Álvaro en Medi Ambient GVA

El ple del Consell ha destituït aquest divendres al fins ara secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro. Tal com han precisat, amb aquesta decisió es pretén donar un "impuls" a les polítiques de medi ambient i canvi climàtic del Consel.

Álvaro ha mantingut algunes discrepàncies públiques amb la consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, per la destitució de Vicent García com a director de l'empresa pública Vaersa.

El mestre especialitzat en Ciències, regidor de Compromís a Ontinyent (València) i veterà activista ecologista Francisco Quesada serà el substitut de Julià Álvaro al capdavant d'aquesta Secretaria Autonòmica.

Així ho ha explicat la portaveu del Consell en la roda de premsa posterior a la reunió de l'Executiu valencià, que ha acordat el cessament a proposta de la consellera del ram, Elena Cebrián, com ocorre en tots els canvis en el segon o tercer graó del govern, ha precisat Oltra.

El Consell ha agraït "encaridament" a Julià Álvaro els serveis prestats des que va accedir al càrrec el 6 de juliol de 2015, però entén -ha dit la vicepresidenta- que "s'ha complit una etapa".

Eixa nova etapa es confia a Francico Quesada, que compta amb quatre anys d'experiència a Ontinyent sent responsable de l'àrea de Sostenibilitat, ha tingut responsabilitats de medi ambient en la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida i és membre fundador i president de la Colla Ecologista l'Arrel (1991-2011). Va ser premi Ciutat Sostenible en Educació Ambiental 2014, concedit pel Ministeri de Medi Ambient.

El Consell vol ara impulsar les polítiques contra el canvi climàtic amb accions "visibles i tangibles per als valencians". Oltra s'ha referit a la necessitat de finalitzar el Pla Integral de Residus, el reforç de la protecció d'espais naturals i el canvi del paradigma de la gestió forestal, a més de reforçar la funció protectora del bosc mediterrani per a evitar incendis.

Oltra nega pèrdua de confiança

La vicepresidenta ha destacat que Quesada és "molt reconegut pel món ecologista i té molta experiència" en el sector, a més d'un militant "històric d'Esquerra Ecologista".

En ser preguntada sobre els motius del cessament de Julià Álvaro, davant les diferències entre aquest i la consellera Cebrián mostrades públicament, ha incidit que "de vegades es cobreixen etapes" i ha negat que es dega a una pèrdua de confiança. A més, ha negat que açò puga generar qualsevol tipus de bretxa entre els partits que sustenten al Consell.

També ha assenyalat que les designacions es realitzen "per currículum, capacitat política i tècnica" i "no per ser un dirigent o no d'una formació política", i que els dirigents responen el Consell, no al partit al que pertanyen.

Segons ha dit, no està previst "cap cessament de cap alt càrrec", encara que en matèria d'assessors ha precisat que és un tema que no arriba al Consell.

El SDDR "no s'ha descartat mai"

Preguntada sobre si el relleu d'Àlvaro enterra el sistema de retorn d'envasos SDDR, Mónica Oltra ha assegurat que aquest sistema "no s'ha descartat mai, estan en l'ampliació del Botànic", però "una altra cosa són els temps, els ritmes". Així mateix, ha precisat que es tracta d'una part de la gestió de residus i no la més gran, però com a tal estarà present".

Consulta aquí más noticias de València.