Puig demana al Govern reformar ja el finançament i no enfrontar CCAA ni "utilitzar a algun president per a embolicar"
Puig demana al Govern reformar ja el finançament i no enfrontar CCAA ni "utilitzar a algun president per a embolicar" Europa Press

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha demanat aquest dijous al Govern central que reforme ja el sistema de finançament autonòmic sense enfrontar a les CCAA ni "utilitzar a algun president per a embolicar". "Han de fugir de la confrontació entre CCAA perquè això és un error", ha subratllat.

El cap del Consell ha tornat a insistir en la conveniència d'evitar que hi haja un enfrontament territorial sobre aquesta qüestió. Aquest mateix dimecres, Puig ja va defendre que el Govern ha de "posar més recursos, més racionalitat i menys arbitrarietat" i no continuar "insultant la intel·ligència amb paraules com les de Feijóo -pressent de Galícia- o com uns altres que de tant en tant, que l'única cosa que estan és faltant al respecte dels valencians i a la intel·ligència col·lectiva" .

Ximo Puig s'ha pronunciat en eixos termes als mitjans de comunicació, després d'assistir a la presentació de la publicació 'Empreses que canvien el món', editada per la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit), en ser preguntat per les declaracions del Ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'obrir-se a estudiar el deute de les CCAA infrafinanciadas amb l'Estat.

El president de l'executiu valencià ha considerat aquesta possibilitat com "un avanç" i ha indicat que sempre valora "positivament" que "s'òbriga un camí a la normalització del sistema de finançament" que, al seu juí, "implica necessàriament que hi haja una compensació respecte al passat". En aquest sentit, ha indicat que des de l'any 2000 la Comunitat ha patit un infrafinançament que estima en 30.000 milions d'euros i que, d'alguna manera, "s'ha de rescabalar".

Així mateix, ha valorat que Montoro "deslligara" la reforma del sistema de finançament de l'aprovació dels Pressupostos generals de l'Estat (PGE), "el contrari del que va dir al matí la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría", en un esmorzar informatiu a València.

En qualsevol cas, ha insistit que ha d'haver-hi un pacte entre les CCAA en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i un acord de "suficiència parlamentària". "És evident que es pot canviar ja el model de finançament i cal, també, assumir la realitat de la compensació de l'infrafinançament", ha remarcat.

No obstant açò, ha puntualitzat que cal "deixar de fer exercicis de simulació i de distracció" i d'"utilitzar a algun president per a embolicar" perquè "del que es tracta és d'arribar al fons de la qüestió i fugir de la confrontació entre CCAA que és un error", ha assenyalat Puig, qui s'ha mostrat "convençut" que "si hi ha un poc de matèria grisa en eixe espai", no creu que eixe "siga el camí que han de seguir".

Consulta aquí más noticias de València.