Compromís reclama uns PGE "justs", sense "xantatge" i rebutja entrar en el "mercadeig" d'inversions
Compromís reclama uns PGE "justs", sense "xantatge" i rebutja entrar en el "mercadeig" d'inversions EUROPA PRESS

El portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha reclamat aquest dijous al Govern central uns Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) sense utilitzar com a "xantatge" la reforma del sistema de finançament i que siguen "justs per a tots els espanyols". "Entrar en eixe mercadeig de si m'aproves açò tindries aquesta carretera em pareix repugnant", ha asseverat.

Així s'ha pronunciat Baldoví en una roda de premsa que ha oferit al costat del portaveu de la coalició en les Corts Valencianes, Fran Ferri, i la coportaveu de Compromís Àgueda Micó, per a "desmuntar les mentides del PP" sobre inversió estatal a la Comunitat Valenciana en els últims anys.

En ser preguntat sobre el fet que la patronal valenciana demane a la formació que negocie els pressupostos d'enguany amb el Govern a canvi d'inversions a la Comunitat Valenciana, ha indicat que el president de la CEV, Salvador Navarro, ha de dirigir eixa "pressió" al PPCV i Ciutadans a la Comunitat, que són els partits que van aprovar els PGE en 2017 i són, per tant, els responsables dels mateixos.

Per la seua banda, Micó s'ha referit a la situació de "discriminació brutal" que viuen els valencians i ha assenyalat que si en algun moment es plantejaren negociar amb el Govern posarien abans una sèrie de condicions: "Que hi haguera justícia, que els pressupostos intentaren compensar el greuge d'anys; buscar l'equilibri de totes les comunitats autònomes; interés a acabar amb el deute històric per eixe infrafinançament; que el Govern vullga aprovar el sistema de finançament sense fer xantatge i que eixos PGE posen en el centre a les persones".

"Si això passara ens asseuríem a negociar i a pactar", ha dit, encara que mai amb un Executiu que "no està per a rescatar persones". Així, considera que "haurien de canviar moltes coses perquè açò es produïra" i creu Micó que al PP li eixiria "massa car" pactar amb Compromís i ja té PNB o CC per a fer-ho.

La coportaveu de Compromís ha incidit que només s'asseurien en la taula amb eixe "canvi de paradigma" per part del Govern perquè en cas contrari estarien sent "deslleials amb els valencians" i la coalició no està en política per a "buscar una solució concreta en uns pressupostos".

"SI A ALGÚ HA AJUDAT EL GOVERN ÉS A GALÍCIA"

Baldoví ha denunciat en la roda de premsa que hi ha "una campanya de màrqueting del PP per a fer creure que s'està invertint" a la Comunitat, encara que es pot "desmuntar amb xifres objectives" de Seopan, la patronal de les constructores, que mostren que la Comunitat Valenciana és "el farolet roig" en la inversió estatal per habitant 2012-17.

En aquesta estadística, ha prosseguit, la primera comunitat amb major inversió de règim comú és Galícia. El seu president, Alberto Núñez Feijóo, "parla de quant ens ha ajudat el Govern, però si a algú ha ajudat el Govern és a Galícia". Així, considera que té "més raó que un sant" el Consell en demanar-li que "no traga tanta malvolença contra nosaltres" i ha destacat "les coses que es podrien haver fet" a la Comunitat "si la inversió haguera sigut com a Galícia".

El diputat en el Congrés també s'ha referit, entre altres indicadors, al "dèficit trimestral de licitacions del Govern a la Comunitat en eixe mateix període, amb 20 trimestres de 23 per sota del que li correspondria per població. Els PGE, ha incidit, "haurien de fer justícia" i no només acabar amb eixa infrainversió, sinó compensar els trimestres deficitaris.

L'ESFORÇ DEL CONSELL PER A "COMPENSAR"

Per la seua banda, Ferri ha ressaltat el treball del Consell per a "lluitar contra el dèficit inversor de l'Estat" i "hauria de ser un exemple per a Mariano Rajoy". Segons ha dit, "dos de cada tres euros que es liciten a la Comunitat són de les administracions autonòmica i local".

Segons ha indicat, en resposta a les crítiques al nacionalisme de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, que "Espanya no es trenca per les polítiques del Botánic", sinó que "perquè no es trencara haurien d'estar totes les comunitats més o menys igual", amb un finançament just.

Consulta aquí más noticias de València.