Així consta en una sentència d'aquest òrgan judicial contra la qual cap recurs davant l'Audiència Provincial. El pare del jove mort reclamava sis anys de presó per al naturòpata acusat pels dos delictes i una indemnització per danys morals de 500.000 euros. El fiscal li acusava únicament d'intrusisme i li demanava un any i mig de presó.

Arran d'una denúncia que va interposar el pare contra l'acusat, la Conselleria de Sanitat li va requerir al novembre de 2013 que canviara la placa que figurava en la seua consulta com a 'Medicina Naturista i Ortomolecular', que ja va substituir per una altra que deia 'Centre de Teràpies Naturals'.

L'acusat, amb consulta a València, és membre de l'Associació de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals i oferia els seus servicis en aquest àmbit de la Medicina Natural i Ortomolecular, aplicant tècniques catalogades com a medicines complementàries, alternatives o no convencionals.

Al mort, Pedro Jesús, li van diagnosticar al gener de 2013 una leucèmia linfoblàstica quan tenia 21 anys, i va ser tractat l'Arnau de Vilanova on li van prescriure tres fases de quimioteràpia, l'última amb trasplantament. No obstant açò, des del principi es va mostrar "poc inclinat" a aquest tractament ja que, des de xiquet, ja havia viscut la desconfiança de la seua mare -posteriorment morta- a la medicina natural.

El jutge considera provat que l'acusat no s'anunciava davant els seus possibles clients com a mèdic titulat ni es feia passar per tal, ni desenvolupara actes de la professió mèdica, ni que qualsevol dels productes que li va recomanar al jove van ser medicaments en els termes previstos en la llei. Així mateix, tampoc li va realitzar proves diagnòstiques ni li va prescriure analítiques o radiològiques.

D'igual manera, considera provat que en la seua consulta tenia a la disposició dels clients un cartell informatiu en el qual deixava "ben clar" que es tractava de professionals parasanitaris que aplicaven tècniques naturals que no substitueixen ni exclouen l'atenció mèdica o farmacològica.

PAUTES ALIMENTÀRIES

Per al jutge, tampoc queda acreditat que li aconsellara que deixara el tractament i només pot considerar-se provat que va recomanar "pautes alimentàries" i complements alimentaris per a enfortir el seu organisme enfront de la malaltia i la quimioteràpia. La pròpia mare va corroborar que l'acusat va aconsellar al seu fill que no deixara el tractament amb quimioteràpia, especialment després de la recaiguda.

No obstant açò, el jutge sosté que el jove va adoptar de forma lliure i conscient les decisions últimes relatives al seu tractament, encertades o no i afig que la decisió d'abandó va ser un "simple retard" en ell, sense que hi haja dades objectives que permeten ponderar en quina mesura eixe retard a posar-se el segon cicle va determinar la recaiguda.

El magistrat també al·ludeix a la repercussió mediàtica d'aquest cas i creu que eixa exposició per part de l'acusació particular, que ha constituït l'Associació Per a Protegir al Malalt de Teràpies Pseudocientífiques, tracten de convertir aquest procés en una "sort de causa general contra les teràpies naturals" sense que "haja d'incórrer-se en l'error de confondre el comprensible profund dolor d'un pare per la mort del seu fill o el que legalment són finalitats pròpies d'una associació amb les finalitats que són propis al procés penal en un Estat de Dret i les garanties que li són exigibles al mateix".

Consulta aquí más noticias de València.