Puig recorda que el Govern central té "l'última paraula" en matèria de finançament i li reclama "lleialtat" als acords
Puig recorda que el Govern central té "l'última paraula" en matèria de finançament i li reclama "lleialtat" als acords Europa Press

"El que demanem és lleialtat al Govern en el compliment dels acords", ha subratllat aquest dimecres a preguntes dels mitjans a Alacant on ha visitat una empresa de base tecnològica al costat de l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri.

Qüestionat sobre les paraules de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que a València ha reclamat a les comunitats autònomes lleialtat, Puig ha precisat que es va aconseguir un acord i que qui "no està sent lleial és el Govern d'Espanya". Així, ha exigit "caminar per la lleialtat d'anada i tornada".

Així mateix, interrogat sobre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), del que Sáenz de Santamaría ha recordat que la Generalitat és una de les quals més havia rebut, el president valencià ha matisat que la Comunitat Valenciana rep "com a crèdit el que uns altres reben com a finançament ordinari". "La veritat, no sé on està el negoci i l'èxit d'aquesta qüestió", ha asseverat.

"Perquè hi haja acords, després de la Comissió d'Experts que van emetre un dictamen, és posar sobre la taula una proposta per part del Govern", ha considerat i ha emfatitzat que el Consell va exposar el seu projecte "per a tota Espanya, que parla d'igualtat entre ciutadans i singularitat entre territoris i que no pot continuar la discriminació".

Així, sobre la base de la infrafinanció global del sistema de 16.000 milions, Puig ha defès que el Govern central ha de "posar més recursos", "més racionalitat i menys arbitrarietat" i no continuar "insultant la intel·ligència amb paraules com les de Feijóo -president de Galícia- o com uns altres que de tant en tant l'única cosa que estan fent és faltant al respecte dels valencians i a la intel·ligència col·lectiva" .

30.000 MILIONS

En eixe sentit, Ximo Puig ha manifestat que els valencians prefereixen "el mètode" gallec i que el finançament arribe de manera "ordinària i no com a crèdit".

"Si haguérem tingut el finançament per habitant que té Galícia, des de l'any 2000 fins ara seria més de 30.000 milions d'euros els que haguera rebut més la Comunitat Valenciana", ha assegurat, encara que ha negat estar "en el debat de confrontació territorial, en el qual pel que sembla algun s'ha obstinat a situar-nos".

Finalment, sobre la reforma del model de finançament ha explicitat que ha d'arribar-se a dos acords: Un entre la comunitats autònomes i un altre en el Congrés. Així, ha indicat que facilitarà que hi haja acords "en tots dos fòrums", com president de la Generalitat i com a "militant" i "responsable polític a la Comunitat Valenciana".

Consulta aquí más noticias de Alacant.