Sáenz de Santamaría demana treballar en un pacte sobre finançament
Sáenz de Santamaría demana treballar en un pacte sobre finançament Europa Press

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dimecres que l'Executiu "està disposat i vol acordar" un nou de model de finançament autonòmic i local, però ha recordat que, per a açò, és necessari que hi haja "voluntat" per a tancar un pacte sobre aquesta qüestió. "La lleialtat institucional i la cooperació són fonamentals perquè el model d'Estat funcione i si hi ha voluntat, que jo crec que que la hi ha, podem tindre nou model de finançament", ha emfatitzat.

Ha destacat que des de l'Executiu Central estan "estudiant i treballant" per a asseure les bases del que pot ser eixe futur acord perquè ha indicat que una norma "d'aquest calat, obliga a tots a la responsabilitat de treballar" per a aconseguir-ho. "És obligat que existisca eixe pacte i molt necessari perquè quan parlem dels models de finançament, parlem del finançament de l'Estat de Benestar i els serveis públics", ha remarcat

La vicepresidenta del Govern s'ha pronunciat en aquests termes en una intervenció en un esmorzar informatiu del Fòrum Europa Tribuna Mediterrània en el qual ha presentat una conferència de la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, a València, on ha destacat que actualment s'està "en un moment econòmic diferent" perquè s'ha "afermat" la recuperació econòmica.

La Comunitat Valenciana, "segona CCAA que més injecció rep"

La vicepresidenta ha destacat que en 2017 es va produir un increment dels recursos del sistema de 5.000 milions i enguany està previst que les CCAA reben 4.000 milions addicionals, al mateix temps que ha posat en valor els mecanismes iniciats pel Govern espanyol per a "afrontar les dificultats" financeres com són el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i el pagament a proveïdors.

En aquest punt, ha assenyalat que la Comunitat Valenciana és la segona autonomia que més fons rep de l'Estat a través d'aquests mecanismes, amb una injecció total de 43.213 milions d'euros des de 2012. "Aquests mecanismes són una mostra de l'atenció que el Govern ha prestat als serveis públics i les administracions en moments complicats", ha destacat.

"Espanya i la Comunitat Valenciana han sabut demostrar una fortalesa per a superar eixa crisi crucial. Hem donat una important lliçó als països del nostre entorn i als quals no van creure en la fortalesa del nostre sistema", ha subratllat.

Corredor Mediterrani

D'altra banda, la vicepresidenta ha insistit en el compromís de l'Executiu central amb el Corredor Mediterrani i ha qualificat aquesta infraestructura com a "estratègica" i una prioritat "política, econòmica i social" que unirà quatre comunitats autònomes i "nugarà tot l'arc mediterrani".

"Per al PP sempre ha sigut una obra decisiva i clau per a unir Europa de nord a sud", ha assegurat per a indicar que aquesta obra suposa una inversió d'uns 22.437 milions, dels quals el Govern ja ha executat 13.893 milions, la qual cosa suposa el 62%.

"Espanya lidera el creixement"

En la seua intervenció, també ha posat en valor les dades econòmiques d'Espanya i de la Comunitat Valenciana i, en aquest sentit, ha reivindicat que "Espanya lidera el creixement en tota la UE" amb xifres de creixement del 3,7% en el tercer trimestre de 2017 i "notables dades d'ocupació".

En el cas de l'autonomia valenciana, ha indicat que l'atur cau a un ritme del 8% i crea ocupació al 4% amb 68.000 afiliats més en la Seguretat Social. També, ha reconegut l'"any rècord" del turisme a la Comunitat Valenciana tant en visites com en despesa. "Tots aquests bons indicadors són possibles gràcies al treball i determinació de les polítiques que hem dut a terme", ha manifestat.

"Unitat política"

Sobre la reforma del sistema de finançament també s'ha pronunciat Isabel Bonig, qui ha insistit que des del PP "porten dient tota la vida" que calia reformar-ho i s'ha mostrat contrària a estendre el 'cupo' Basc a la resta de territoris.

Per a la presidenta del PPCV, ara el que cal fer és buscar "unanimitat política i un consens" sobre el nou model ja que ha recordat que per a aconseguir-ho fa falta canviar la llei. "Hem de posar-nos a treballar perquè com més prompte millor s'arribe a un acord en el Consell de Política Fiscal i Financera CPFF per a després ratificar-ho en el Congrés dels Diputats", ha resolt.

Consulta aquí más noticias de València.