Metrovalencia ajorna la pujada del bo de 10 viatges prevista per a febrer
Metrovalencia ajorna la pujada del bo de 10 viatges prevista per a febrer 20MINUTOS.ES

Les noves tarifes de Metrovalencia, que inclouen com a única novetat la pujada del 5% en el preu del bonometro de 10 viatges, el més utilitzat de la xarxa, no entraran en vigor aquest dijous, 1 de febrer, tal com havia anunciat Ferrocarrils de la Generalitat (FGV). El retard en la tramitació administrativa dels nous preus demorarà la seua aplicació fins a març o fins i tot abril, segons van confirmar ahir fonts de l'empresa pública a 20minutos.

El consell d'administració de FGV va realitzar la seua proposta de tarifes a la fi de desembre, i els seus plans passaven per l'entrada en vigor de les mateixes l'1 de febrer. No obstant açò, encara s'està elaborant l'ordre que regularà els preus de tots els títols de transport depenents de la Generalitat, i que posteriorment es traslladarà a la Comissió de Preus per a la seua aprovació. L'empresa pública vol fer coincidir l'aplicació de les noves tarifes amb l'inici de mes, de manera que, si no es poguera fer al març, l'entrada en vigor seria el pròxim 1 d'abril.

Amb els nous preus, el bo de 10 viatges del metro de València pujarà un 5%, la qual cosa suposarà que, per exemple, el de la zona A (la capital i alguns municipis limítrofs) passarà de costar 7,20 a 7,60 euros (40 cèntims més) i el de quatre zones (ABCD) s'incremente des dels actuals 20 euros fins als 21 (1 euro més).

El bonometro és el títol més utilitzat de la xarxa de Metrovalencia, amb més del 50% del total de viatgers. Així i tot, amb la pujada per a l'àrea de València, queda encara lluny del Bonobús Plus de l'Empresa Municipal de Transports (EMT), que costa 8,50 euros. L'EMT mantindrà congelat el preu de tots els seus títols en 2018. Aquesta és la primera pujada de tarifes en Metrovalencia des de fa quatre anys.

A la congelació de la resta de títols propis de Metrovalencia diferents al bonometro s'unirà, segons ha pogut confirmar aquest diari, la dels títols integrats de transport de l'àrea de València. El Consell ha decidit mantenir per a 2018 els preus dels títols que permeten un servei combinat d'EMT, Metrovalencia i Metrobus.

D'aquesta manera, el bo de transport de 10 viatges amb dret a transbord i d'ús en EMT i Metrovalencia en zona A se manté en 9 euros i a 4 euros el títol temporal.

L'abonament mensual, vàlid segons zones, segueix oscil·lant entre els 45 euros de la zona A/B/C i els 79,10 de la ABCD. El bitllet senzill de MetroBus contínua a 1,45 euros i es manté el preu d'un euro per a les persones jubilades. El bo transbord AB manté el seu preu inicial de 15,5 euros.

Incentivar l'ús de la targeta TuiN

Segons fonts de FGV, la pujada aprovada busca incentivar que els usuaris habituals del suburbà passen a utilitzar la targeta moneder TuiN com a títol més avantatjós per a avançar en la integració tarifària dels diferents mitjans de transport. De fet, el bonometro es mantindrà congelat en els 7,20 euros actuals en aquest format, que consisteix bàsicament a recarregar diners i no títols en el suport, de manera que el propi sistema va descomptant els viatges a mesura que es van realitzant.

A més, ofereix altres avantatges: no hi ha zona D (excepte Aeroport), tot el tramvia és zona A, i els trajectes entre estacions contigües de diferents zones es consideren com una sola zona.

Aquesta targeta, l'ús de la qual encara és minoritari (entre el 5% i el 10% del total) es carrega i recarrega amb un mínim de 10 euros i s'ha de validar d'entrada i eixida, excepte en el tramvia (solament d'entrada), perquè es puga aplicar la tarifa corresponent al trajecte realitzat.

21,82 milions de viatgers fora de València

Els 36 municipis situats al voltant de València van aportar durant el passat any 21,82 milions viatgers a FGV. Aquesta xifra suposa que un de cada tres usuaris que accedeixen a la xarxa de Metrovalencia ho fa fora de la capital.

Consulta aquí más noticias de València.