Reyes Martí dispararà la Nit del Foc, la mascletà del 19 i la Cremà
Reyes Martí dispararà la Nit del Foc, la mascletà del 19 i la Cremà EUROPA PRESS

La pirotècnica Reyes Martí serà la primera dona a disparar la mascletà del Dia de Sant Josep, el 19 de març; així com els espectacles de la Nit del Foc -el 18 de març- i de la Nit de la Cremà en les dos falles municipals que es planten en la plaça de l'Ajuntament.

Així ho ha anunciat el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, aquest dimarts. Fuset ha avançat que "enguany la responsable dels dispars fallers més importants per als amants de la pólvora serà Reyes Martí, qui per mèrits propis es convertirà així en la primera dona pirotècnica que dispare la Nit del Foc i la cremà de les falles oficials de València".

D'aquesta manera, l'empresa Pirotècnia Martí, de Borriana (Castelló), "veu recompensada una gran trajectòria ascendent en la 'catedral de la pólvora', que ja li va valdre l'any passat la seua entrada amb la seua primera mascletà en la setmana fallera i el seu primer castell". Així, ha recordat que la pirotècnica "en 2017 ja va disparar una gran mascletà fallera el dia 18 de març deixant altres dones pirotècniques, pel seu simbolisme, el 8 de març, Dia Internacional de la Dona".

El calendari es presenta el dijous

Per a Fuset, el públic de l'art pirotècnic valencià estava "desitjant que es donara l'oportunitat a Reyes Martí i el seu equip de disparar la seua mascletà en la setmana fallera i estrenar-se amb un castell" i ha considerat que la seua elecció ara per a les grans cites de 2018, que es mantenen en pack, "és coherent amb els resultats, esforços i capacitat tècnica demostrada per a assumir el repte en unes dates tan complexes per al sector pirotècnic".

El nom de Reyes Martí per a la nit del 18 de març i la jornada del 19 és un avanç d'un calendari pirotècnic que es presentarà oficialment íntegrament dijous que ve, 8 de febrer, en la Gala de la Pirotècnia presidida per les falleres majors de València.

Primers dispars

El calendari, no obstant açò, es va iniciar el cap de setmana passat, després de les exaltacions de les falleres majors en el Palau de la Música, amb el dispar el divendres de Focs de Jardí, per Caballer Fireworks, i el dissabte, amb uns focs més tradicionals a l'estil dels castells de pals o "a l'antiga", per part de l'empresa Nadal-Martí.

La pròxima cita amb la pólvora tindrà lloc aquest divendres, 2 de febrer, després de la inauguració oficial de l'Exposició del Ninot, al voltant de les 21 hores, amb un espectacle digital en el llac del Museu de les Ciències, a càrrec de l'empresa Pirotècnia Global Foc - Caballer FX, també liderada per una dona, que podrà ser contemplat des de l'Umbracle.

Consulta aquí más noticias de València.