Callosa de Segura al·lega contra la mesura cautelar que paralitza el desmuntatge de la Creu dels Caiguts
Callosa de Segura al·lega contra la mesura cautelar que paralitza el desmuntatge de la Creu dels Caiguts ABOGADOS CRISITANOS

L'Ajuntament de Callosa de Segura (Alacant) ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que revoque la interlocuòria dictada aquest dilluns pel qual es paralitzen les obres de desmuntatge de la Creu dels Caiguts de la plaça d'Espanya, situada a l'entrada de l'església de San Martín i que va ser retirada hores abans de la resolució.

El TSJCV decidirà aquest dimecres si manté la suspensió cautelar dels treballs de retirada de la Creu i resoldrà sobre la paralització temporal, però no sobre el fons de l'assumpte que es tramita en un jutjat del contenciós-administratiu.

En l'escrit d'al·legacions, al que ha tingut accés Europa Press, el consistori recorda que l'actuació s'ha desenvolupat sota l'"empara dels principis de legalitat i executivitat". Així mateix, subratlla que la retirada de la creu no implica la seua destrucció sinó el seu trasllat a un "espai museístic".

A més, insisteix que un informe de la Regidoria de Cultura de juny de 2016 garanteix que el trasllat s'efectua per a preservar la seua "integritat i conservació". I assenyala que en la matinada del dilluns es va procedir a la retirada "en condicions de perfecta integritat" d'aquest element.

El consistori explica, d'altra banda, que les actuacions de desmuntatge s'han coordinat amb la Subdelegació del Govern. Membres de la Plataforma en Defensa de la Creu es concentraven des del 26 de desembre de 2016, un total de 401 dies, al costat d'ella per a tractar d'impedir el trasllat.

L'Ajuntament finalment assenyala que la Direcció general de Patrimoni i Cultura i el Comité d'Experts consideren "la presència d'aquest element, des del punt de vista artístic, trenca amb l'entorn BIC de l'església de San Martín, sent un element disruptiu", amb una placa amb referències a José Antonio Primo de Rivera i amb el lema 'Presentes', i proposa que es conserve en un espai d'"interpretació".

Per tot açò, l'Ajuntament de Callosa de Segura s'oposa a la mesura cautelaríssima i, subsidiàriament, sol·licita al tribunal, que si manté la cautelar, demane un caució a la part apel·lant -la Plataforma- pels perjuís derivats de la paralització de l'obra.

"EL MÓN AL REVÉS"

Per la seua banda, l'alcalde socialista de la localitat, Fran Maciá, ha confirmat que el consistori ha paralitzat l'obra de retirada de la Creu dels Caiguts, situada en la plaça d'Espanya en la façana de l'església de San Martín, seguint les indicacions del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV). Així mateix, ha assegurat que s'han presentat al·legacions perquè, al seu juí, manca de "sentit" la seua paralització.

Maciá, en declaracions a Europa Press, s'ha definit com "el primer alcalde d'Espanya al que li demanen dos vegades la dimissió per aplicar una llei". Així, ha relatat que se li va demanar la dimissió per un expedient urbanístic sobre una obra en terreny urbà i ara "la demanen per aplicar la llei de Memòria Històrica".

"Em pareix el món al revés. L'Estat de Dret girat perquè hi ha persones que segueixen intentant negar una realitat molt clara, estem fent el trasllat d'un monument associat a un vestigi franquista i per a res representa el que alguns intenten vendre que és un símbol exclusivament religiós", ha plantejat.

A més, ha posat en relleu que es tracta d'una lluita política contra "l'extrema dreta", encara que en el poble s'està tractant "com si fóra un atac religiós". "Estic vivint una realitat paral·lela: Parle de memòria històrica, i en la meua ciutat m'acusen de ser l'anticristo", ha lamentat.

Consulta aquí más noticias de Alacant.