Els nominats valencians als Premis Goya reivindiquen els seus treballs
Els nominats valencians als Premis Goya reivindiquen els seus treballs CONSELLERIA CULTURA

Els professionals de la Comunitat Valenciana nominats en les diverses categories dels Premis Goya han reivindicat la "singularitat" del cinema fet en aquesta autonomia, especialment en el camp de l'animació, i la importància de "posar l'ànima" per a traure avant projectes independents. Tots ells han considerat que la nominació ja "és un premi" i han expressat la seua il·lusió davant la possibilitat si es féra amb un dels guardons.

Alguns dels nominats s'han reunit aquest dimarts amb el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, que ha rebut al director Adán Aliaga i la productora Isa Feliu, que aspiren al premi al millor curtmetratge documental per 'The Fourth Kingdom'; el director Raúl Díez i el productor Daniel Díez, que opten pel millor curtmetratge d'animació per 'El ermitaño'; així com la productora d''Estiu 1993', la valenciana Maria Zamora, que aspira al premi al millor llargmetratge.

En total, l'audiovisual valencià i els seus representants estan presents en set nominacions de diverses categories en aquesta edició. Entre els nominats figuren professionals valencians que resideixen i treballen fora del territori valencià, però també pel·lícules que han comptat amb la participació de productores valencianes.

'The Fourth Kingdom'

L'alacantí Adán Aliaga és el director de 'The Fourth Kingdom', al costat d'Álex Lora, nominat a la categoria millor curtmetratge documental. Adán Aliaga ha fet documentals guardonats internacionalment com 'La casa de mi abuela' (2005), 'Esquivar y pegar' (2010) i 'La mujer del eternauta' (2011). També ha dirigit els curts 'The Walker' (2015) i 'The Pinch' (2016), i els llargmetratges 'Estigmes' (2009), 'Kanimambo' (conjuntament amb Delatable Hwidar i Carla Subirana) i 'El arca de Noé' (amb David Valero).

Isa Feliu, nascuda a Madrid, és la coproductora de 'The Fourth Kingdom' amb Miguel Molina Cardona. També és actriu. Com a productora ha treballat en el film 'El arca de Noé' i en el curt 'The Walker', els dos d'Adán Aliaga, i en el film nord-americà 'Snitches' (2016), de Steve Rahaman.

En la categoria de millor curtmetratge d'animació competeix 'El ermitaño', dirigit per Raúl Díez i produït per Daniel Díez i Raúl Díez. El curt ha comptat amb les ajudes a la producció que convoca anualment l'Institut Valencià de Cultura, dins de la categoria de curtmetratge. En la convocatòria d'ajudes del 2016 va rebre 40.000 euros.

'Estiu 1993'

'El ermitaño' està produïda per Pasozebra, productora dels germans Díez. És un estudi creatiu d'animació infogràfica amb una gran projecció internacional, conformat per professionals amb més de 15 anys d'experiència en el món de l'animació 3D, la publicitat i el cinema. A més, Raúl Díez va dirigir el curt 'Sr. Trapo' (2002), guanyador del Goya al millor curt d'animació el 2013.

Finalment, la valenciana Maria Zamora és la productora executiva d''Estiu 1993', de Carla Simón, pel·lícula que té un total de vuit nominacions als premis Goya. És una producció catalana amb participació de l'empresa Avalon PC, de la qual Zamora és responsable de la producció cinematogràfica. 'Estiu 1993' és la gran revelació cinematogràfica del 2017, amb el premi a la millor òpera primera i premi del jurat de la secció Generation K-Plus del Festival de Berlín 2017.

Maria Zamora ha treballat com a productora en els llargmetratges 'La vergüenza' de David Panel, 'La mujer sin piano' de Javier Rebollo, 'Mapa' de León Siminiani i 'Todos están muertos' de Beatriz Sanchís. També ha produït més de 20 curtmetratges.

'Verónica'

Entre la resta de nominats valencians, en la categoria de millor guió original, es troben Fernando Navarro i el valencià Paco Plaza per 'Verónica'. Paco Plaza també està present en les nominacions a la millor direcció pel seu treball en 'Verónica'. L'alacantí Eugenio Mira és un dels nominats a la millor música original també per aquesta cinta de terror.

En la llista apareix així mateix 'Colores', dirigit pels alacantins Sami Natsheh i Arly Jones, i produït per Antonio Saura, que competeix en la categoria de millor curtmetratge d'animació.

Consulta aquí más noticias de València.