Comunitat Valenciana

La valenciana, 3a regió amb més acusats per corrupció en el 3r trimestre de 2017

  • En l’àmbit estatal, els jutges van concloure 20 procediments, en els quals es va dictar acte d'obertura de judici oral o de processament contra 99 persones.
  • El 80,9% de les sentències en procediments per corrupció van ser total o parcialment condemnatòries, segons el CGPJ.
  • Els delictes que amb major freqüència apareixen en aqueixes sentències són els de prevaricació administrativa, malversació i prevaricació urbanística.
Ciudad de la Justicia de Valencia
Ciudad de la Justicia de Valencia
EUROPA PRESS
Ciudad de la Justicia de Valencia

La Comunitat Valenciana es va posicionar en l'últim trimestre de l'any passat com la tercera regió d'Espanya amb més acusats per delictes de corrupció en el tercer trimestre de l'any passat, amb un total de 16, segons les dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) fets públics aquest divendres.

Completen el podi Canàries, amb 24 acusats, seguida de Catalunya, (23). Per darrere de la Comunitat estan Galícia (14), Castella i Lleó (8), Balears (5), Astúries (4), Castella-la Manxa (3), Andalusia i Extremadura, amb un cas cadascuna.

A nivell estatal, els jutges van concloure un total de 20 procediments per corrupció, en els quals es va dictar acte d'obertura de judici oral o de processament contra 99 persones, que van ser o seran portades a judici per aquest tipus de delictes.

Corrupció pública

Les dades de Consell General del Poder Judicial ofereixen informació sobre la denominada corrupció pública, entenent que és aquesta la que més alts índexs de preocupació inspiren en la ciutadania.

D'aquesta manera, els procediments judicials tenen com a subjectes actius a funcionaris públics, governants i polítics en l'exercici dels seus càrrecs, i com un dels elements del tipus l'afectació de diners públics, abastant així tant la corrupció administrativa com la corrupció política.

Aquests fenòmens s'arrepleguen en el Codi Penal com a delictes de prevaricació urbanística, prevaricació administrativa, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, suborn, tràfic d'influències, malversació, fraus i exaccions il·legals, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics i abusos en l'exercici de la seua funció, i corrupció en les transaccions comercials internacionals.

Vuit de cada deu, sentències condemnatòries 

Entre els passats 1 de juliol i 30 de setembre, els jutjats i tribunals van dictar 21 sentències en procediments per corrupció, de les quals 17 van ser total o parcialment condemnatòries, la qual cosa representa el 80,9 per cent del total, segons les dades del CGPJ.

La informació oferida detalla, dins de les sentències condemnatòries, les que ho han sigut amb i sense conformitat, així com les parcialment condemnatòries (tant perquè no s'haja condemnat per tots els delictes pels quals s'acusava o perquè no s'haja condemnat a la totalitat dels acusats).

D'altra banda, el nombre de persones condemnades per les sentències dictades per delictes relacionats amb la corrupció que han adquirit fermesa en l'últim trimestre de l'any passat va ser de 69, segons la informació del Registre Central de Penats, dependent del Ministeri de Justícia.

Els delictes que amb major freqüència apareixen en aqueixes sentències són, per aquest ordre, els de prevaricació administrativa, malversació i prevaricació urbanística.

Finalment, i pel que fa a la informació es refereix a les persones sotmeses a règim penitenciari -com penats o en situació de presó preventiva-, a 1 de gener de 2018 hi havia a Espanya 74 penats -en 40 casos, amb el de malversació com a delicte principal i en altres 21 amb el de suborn- i 13 preventius.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento