Comunitat Valenciana

Oltra: "Als empresaris honrats, gràcies per no haver entrat en el joc i haver fet que creguem en el sistema"

  • VALÈNCIA, 26 (EUROPA PRESS)
Mónica Oltra després del ple del Consell
Mónica Oltra després del ple del Consell
GVA
Mónica Oltra després del ple del Consell

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha llançat aquest divendres un missatge d'agraïment als empresaris "honrats" que no van accedir a finançar al PP a canvi d'adjudicacions públiques: "Gràcies per no haver entrat en el joc i haver fet que molta gent puguem creure en el sistema i que la majoria dels empresaris són honrats".

Així s'ha pronunciat Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell en ser preguntada sobre què li diria a aquells empresaris que no van aconseguir adjudicacions amb l'administració per no accedir a realitzar pràctiques il·legals, després de la confessió de nou empresaris d'haver finançat il·legalment al PP en el marc del cas Gürtel.

Ha assegurat que "actuacions com eixes milloren la humanitat, l'ètica publica" i permeten "creure els uns en els altres", i ha reiterat que "els empresaris honrats tenen un lloc en aquesta societat i és l'agraïment de la resta per haver fet el que tocava, des de la decència i l'ètica".

"No crec que que els roïns sempre guanyen, ara els roïns estan perdent", ha dit, per a donar les gràcies també a els qui en el seu moment van denunciar la corrupció a la Comunitat Valenciana i "se'ls humiliava, sancionava o amenaçava". "Gràcies als quals han fet possible que ara es puga saber la veritat i depurar responsabilitats", ha incidit.

Preguntada sobre la possibilitat d'iniciar d'ofici una revisió de les adjudicacions de les quals, en el seu moment, s'haurien beneficiat aquests empresaris, ha recordat que es tracta d'actes ferms i, a més, "tenen aparença de legalitat" sobre el paper, que és el que es podria revisar.

Així, excepte en les investigacions en les quals hi ha hagut algú que ha informat que "els processos estaven trucats", sobre el paper les adjudicacions solen ser "perfectes". De fet, "com més podrit està un cas, més perfecta pareix l'adjudicació" perquè "es té molta cura quan l'adjudicació està donada per endavant o amb un suborn, el procés administratiu és immaculat".

Per açò, Oltra ha incidit que seria "de poca utilitat" realitzar eixa revisió per eixe "emmascarament formal" que es produeix, i el que seria útil, ha prosseguit, és que els propis empresaris que han confessat el finançament "reconeguen quines contractacions concretes" van aconseguir i a canvi de quines comissions.

CANVI DE LA LLEI

Sobre les adjudicacions en l'actualitat, ha instat novament a esperar la sentència del cas per a veure si s'estableix alguna restricció en la contractació perquè amb la legislació actual no hi ha instruments jurídics per a "coartar la possibilitat de contractació pública d'empreses que no han sigut condemnades".

Per a açò, ha advertit, caldria canviar la llei de contractes per a establir "un major control sobre les empreses involucrades en casos de corrupció" o amb multes que "facen que no valga la pena ser corruptes".

En tot cas ha assegurat que ara els processos són "tècnics, sense intervenció política" i la Generalitat ha engegat mecanismes de control i inspecció sobre les empreses, "no només aquelles que estan sota sospita", per a "vetlar per l'interés general" i no pel de "les filials del poder".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento