La Comunitat Valenciana va fer aflorar més de 16.000 pisos turístics en 2017
La Comunitat Valenciana va fer aflorar més de 16.000 pisos turístics en 2017 20MINUTOS.ES

La Comunitat Valenciana va inscriure en el registre oficial d'habitatges turístics de lloguer 16.189 immobles el passat any 2017, la qual cosa suposa traure de la clandestinitat un 39% més d'habitatges d'ús turístic que l'any anterior. Així ho posen de manifest les dades presentades aquest dijous a la comissió contra l'intrusisme de la Agència Valenciana del Turisme.

El màxim responsable d'aquest organisme, Francesc Colomer, ha informat d'una bateria de mesures per a fer aflorar aquest tipus d'allotjaments, que passen tant per la conscienciació com per la implicació dels municipis i de les policies locals en les labors d'inspecció. En matèria sacionadora, l'AVT va actuar contra 13 plataformes digitals per oferir habitatges sense el corresponent nombre de registre, algunes de les quals segueixen batallant en els tribunals.

En total, la Comunitat Valenciana va tancar el passat any 2017 amb 38.104 habitatges inscrits de forma oficial. Colomer no va voler aventurar quant representa l'oferta clandestina sobre el total en mancar de base empírica, però va apuntar que, després de l'eclosió de les plataformes de l'anomenada economia col·laborativa, al voltant del 50% de l'oferta existent no està registrada.

Per províncies, Alacant concentra la major part dels habitatges aflorats el passat any, amb 10.300 immobles, enfront dels 3.486 de València i els 2.403 de Castelló.

Objectius de l'AVT

Els plans de l'Agència passen per "lluitar contra l'economia submergida" mitjançant un reforç de les inspeccions, per al que Colomer va demanar poder contractar a més personal. En l'actualitat, el cos d'inspectors turístics està format únicament per 10 funcionaris per a tota la Comunitat Valenciana, que concentren el gruix de les seues actuacions a l'estiu. En l'última campanya estival, es van visitar 181 empreses i es van controlar 13.758 apartaments.

Una altra mesura passa per inspeccionar apartaments ja inscrits en el registre, de manera que l'usuari puga verificar amb el nombre d'anotació que les característiques i prestacions de l'habitatge s'ajusten a les aportades pels propietaris. Per a açò, l'AVT traurà en breu un concurs per 55.000 euros per a inspeccionar a l'any unes 3.000 habitatges de lloguer turístic.

Guia per a les comunitats de veïns

A més, Colomer va anunciar l'elaboració, en col·laboració amb el Col·legi d'Administradors de Finques, d'una guia per a divulgar en els blocs de cases i en comunitats de veïns els drets, obligacions i el marc legal que afecta als apartaments turístics de lloguer. També es posarà en marxa una línia de 660.000 euros per concurrència competitiva dirigida a associacions i empreses per a iniciar campanyes contra l'intrusisme en el sector turístic.

Consulta aquí más noticias de València.