Puig desvetla que el PP està pagant 2.000 euros al mes per a saldar un deute de 2011 amb el Palau de les Arts
Puig desvetla que el PP està pagant 2.000 euros al mes per a saldar un deute de 2011 amb el Palau de les Arts GVA

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha desvetlat aquest dijous que el PP està pagant ara un deute de 23.000 euros que mantenia amb la Fundació Palau de les Arts per un acte celebrat en l'auditori en 2011 a raó de 2.000 euros al mes.

Així ho ha assenyalat durant la sessió de control en les Corts, on ha explicat que el nou Consell va trobar factures de l'anterior que "de forma voluntària o simplement negligent" no s'havien satisfet, i ha ressaltat que "no solament no es va pagar la famosa factura de Fira València del gran congrés del PP, que històric va ser, sinó que s'havia deixat de pagar una altra des de 2011" a la Fundació Palau de les Arts.

Fonts de Presidència han detallat que eixa factura correspon a l'acte de proclamació de candidats del PP a l'alcaldia de ciutats de més de 20.000 habitants en el Palau l'1 de març de 2011. El deute ascendia a 23.600 euros i estava provisionada per la Fundació com de cobrament dubtós, havent-se realitzat una reclamació extrajudicial.

La Generalitat va tindre coneixement a l'octubre de 2017 que havia pactat amb el PP saldar el deute amb 12 pagaments mensuals, a raó de 2.000 euros, sense interessos de demora, i el primer pagament es va realitzar el 20 d'octubre.

Precisament Puig ha destacat durant la seua intervenció que un dels objectius principals de la Generalitat és "recuperar els diners robats" en casos de corrupció -a través del Tribunal de Comptes o els tribunals ordinaris- i el que s'endeuta a l'administració. Segons ha dit, entre 2016 i 2017 s'han recuperat quatre milions d'euros per sentències judicials o deutes amb la Generalitat.

Ha recordat que la sentència del cas Cooperació estima en 1,6 milions el perjuí per a les arques públiques, estan a l'espera de la peça per l'hospital d'Haití, on es reclamen 3,2 milions; l'Advocacia estima 24 milions de perjuí per la compra de Valmor; es preveu recuperar 270.000 euros de la peça de Fitur de Gürtel quan hi haja sentència ferma o s'estan reclamant 23 milions en Emarsa. A més, en altres casos com Taula, Ciegsa o Imelsa, "ja veurem", ha assegurat.

Puig ha indicat que la voluntat del Consell no és mirar cap a arrere, però ha advertit que "per a passar pàgina no cal perdre la memòria".

A més de la recuperació dels diners, el president ha citat altres prioritats del seu govern, entre elles "saber la veritat de com s'ha produït el saqueig, qui va ordenar els sobrecostos de les obres adjudicades, cobrar comissions il·legals, qui va planificar i va executar eixe entramat corrupte que va abocar a la Comunitat Valenciana a la situació de pitjor reputació de la seua història".

Eixa reputació "no té res a veure amb els valencians, aquesta és una comunitat de gent honesta", ha assegurat, per a incidir que defendrà "la reputació real d'aquesta comunitat". "No és la vergonya dels valencians, és la seua vergonya", ha asseverat, criticant que "encara no s'han assumit les responsabilitats polítiques per emparar, justificar i protegir la corrupció".

L'últimes revelacions són, ha dit, "fantasmes del passat que entre juí i juí apareixen" per a recordar que "no han de tornar" a la regió. Els acusats "confirmen el que ací es va dir", ha assegurat, recordant que en el seu moment alguns diputats en les Corts van ser "humiliats" per dir el que ara s'està dient. "Tot això ha acabat, els valencians mai hem de tornar a eixe escenari", ha conclòs.

COMPROMÍS RECORDA L'OPOSICIÓ AL PP

Puig ha respost així la pregunta plantejada pel portaveu de Compromís, Fran Ferri, que ha demanat una valoració del Consell de les últimes revelacions en el cas Gürtel i quin efecte poden tindre en la tasca de recuperar "els diners saquejats durant els governs del PP".

Ferri ha assenyalat que les declaracions en l'Audiència Nacional "per a la majoria dels valencians no suposen cap sorpresa" perquè és una cosa que es vé denunciant "des de fa molts anys" en el parlament. "És contra el que lluitàvem en anys d'oposició", ha recordat.

Consulta aquí más noticias de València.