Comunitat Valenciana

L'espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana baixa 20 dies en 3 mesos

  • La llista d'espera per a intervencions no urgents es va situar en 103 dies de mitjana al tancament del passat any.
  • Els pacients que esperen a ser operats també cauen fins als 61.800 a la Comunitat.
  • Varius i pròtesi de genoll són les dolències que més dies de demora acumulen en la sanitat pública.

El temps mitjà per a ser intervingut quirúrgicament de les operacions considerades no urgents ha baixat des dels 123 dies de mitjana que es registraven al setembre de 2017 als 103 de l'últim tall, corresponent a desembre del passat any.

Segons les dades publicades aquest dimecres per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, la demora mitjana va caure en 20 dies durant l'últim trimestre de l'any, quan es van implementar els reforços després del repunt de les llistes d'espera.

L'obertura dels quiròfans els dissabtes i l'increment de les cirurgies programades a les vesprades s'han traduït també en un alleujament del nombre de pacients que esperen a ser intervinguts, que han baixat en 1.488 persones i es van situar a tancament de l'any en 61.800 pacients, segons el registre oficial.

Si es compara amb desembre de 2016, la caiguda és una mica menys pronunciada, amb un descens de 12 dies (17 dies si es pren com a referència el mateix mes de 2015).

Per especialitats, l'espera mitjana és de 93 dies per a cirurgia general, 70 per a ginecologia, 82 per a oftalmologia, 78 per a otorinolaringologia, 131 per a traumatologia, 78 per a urologia, 62 per a cirurgia cardíaca, 128 per a cirurgia vascular, 76 per a cirurgia maxilofacial, 124 per a cirurgia pediàtrica, 130 per a cirurgia plàstica, 86 per a cirurgia toràcica, 140 per a neurocirugia i 39 per a dermatologia, entre unes altres.

Patologies

Per patologies, l'espera és de 82 dies per a cataractes, 88 per a hèrnia inguinal, 129 per a pròtesi de maluc, 133 per a pròtesi de genoll, 127 per a artroscòpia, 142 per a varius, 85 per a colecistectomia, 121 per a hallux valgus, 78 per a adenoamigdalectomia, 76 per a hipertròfia benigna de pròstata, 84 per a quist pilonidal, 114 per a fimosis, 96 per a túnel carpià, entre unes altres.

Es consideren en llista d'espera quirúrgica (LEQ) a tots els pacients d'un procediment quirúrgic diagnòstic o terapèutic no urgent acceptat pel pacient i per a la realització del qual es té prevista la utilització de quiròfan en algun dels hospitals de referència i d'àrea públics de la Comunitat Valenciana.

La demora és el temps mitjà, expressat en dies, que porten esperant els pacients pendents d'intervenció, des de la data d'entrada en el registre fins al final del període d'estudi.

Sanitat ha posat en marxa el programa d'increment d'activitat quirúrgica que va començar al setembre de l'any passat, que comporta augmentar les intervencions fora del horari ordinari (autoconcert) i els dies d'intervenció, incloent també els dissabtes.

Informació a la pàgina web

D'aquesta manera, el passat any es van destinar per a l'últim trimestre 1,5 milions d'euros a 103 nous contractes, que inclouen especialistes en cirurgia, anestesistes, infermeres de quiròfan, celadors o tècnics de cures auxiliars d'infermeria, la qual cosa ha permés configurar 21 equips quirúrgics nous per a reduir els temps de demora.

Aquesta mesura, que es manté al llarg d'enguany, «afavoreix l'aprofitament de recursos i la utilització més eficient de quiròfans», indiquen des de la Conselleria. Des de gener de 2017, Sanitat va posar a la disposició dels ciutadans en la seua pàgina web el Registre Individualitzat de la Llista d'Espera Quirúrgica.

Fins a hui, 73.608 persones han accedit a aquest servei, la qual cosa representa una mitjana de 205 consultes diàries. Es tracta d'una aplicació que ofereix informació sobre els temps d'espera per a una intervenció quirúrgica de forma personalitzada a través d'una estimació dels temps mitjans.

Demanen reforços per la grip 

El sindicat CSI·F va demanar ahir a la Conselleria de Sanitat que distribuïsca a tots els departaments de salut un protocol d'actuació davant els múltiples casos de grip, que serviria tant per a personal sanitari com para pacients i familiars. La central sindical també exigeix més personal i mitjans materials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento