Comunitat Valenciana

Ricardo Costa confessa que el PP valencià "es finançava amb diners negres" i culpa a Camps

  • L’exsecretari general del PP valencià ha reconegut en el judici que es finançaven de forma il·legal de connivència amb la trama Gürtel i 9 empresaris.
  • Costa, a diferència de la seua estratègia de defensa inicial, ha desvinculat a Gènova i ha assenyalat a Camps com a responsable principal.
  • El Bigotes diu que l'expresident valencià va ordenar el finançament il·legal del PP valencià.
El exsecretario general del PP valenciano Ricardo Costa (c), acompañado por su pareja y su abogado, a su llegada a la Audiencia Nacional.
El exsecretario general del PP valenciano Ricardo Costa (c), acompañado por su pareja y su abogado, a su llegada a la Audiencia Nacional.
EFE
El exsecretario general del PP valenciano Ricardo Costa (c), acompañado por su pareja y su abogado, a su llegada a la Audiencia Nacional.

L’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa ha confessat aquest dimecres que la seua formació es finançava "amb diners negres" i ha assenyalat a l'expresident valencià Francisco Camps com el responsable del finançament irregular del partit en les eleccions autonòmiques de 2007.

No obstant açò, finalment ha optat per 'salvar' a la direcció nacional del partit, a diferència de l'escrit de defensa que va presentar davant l'Audiència Nacional a l'abril de 2016, en el qual sostenia que Gènova era la responsable última perquè centralitzava els comptes del partit.

Durant la seua declaració, Ricardo Costa, qui s'enfronta a una petició de 7 anys i 9 mesos de presó, ha reconegut el sistema fraudulent, ha demanat perdó als ciutadans i a la seua família, i ha assenyalat directament a Francisco Camps i el seu cercle de màxima confiança, entre ells els exvicepresidents Víctor Campos i Juan Cotino (qui també va ser director general del Cos Nacional de Policia en el govern de José María Aznar).

Així, Costa ha relatat com un dia el vicepresident Víctor Campos li va cridar al seu despatx i li va mostrar uns sobres que li va dir que contenien diners en efectiu lliurats per empresaris que tenen relacions amb l'administració o amb el partit per encàrrec de Camps i de Juan Cotino.

Costa ha precisat que va comentar aquestes circumstàncies amb l’extesorer Luis Bárcenas i aquest va rebutjar aqueixa manera de finançament perquè, segons li va dir, aqueixa era "una pràctica prohibida en el PP i seria un Filesa II".

Mítings de Rajoy a València

Segons ha declarat el exnúmero dos del PP valencià, Camps va finançar amb uns 120.000 euros procedents de pagaments irregulars d'empresaris en dos mítings de campanya a València protagonitzats pel president del Govern, Mariano Rajoy, tant en les eleccions autonòmiques de 2007 com en les generals de 2008.

Aqueixos actes, celebrats en la plaça de bous de València, segons Costa, els va organitzar la direcció nacional del PP, però després Camps va sol·licitar "una sèrie de complements" com a "focs artificials o una banda de música".

"Em consta que aqueixos diners, uns 30.000 euros en la campanya de 2007 i una mica més, 90.000" va ser abonat "també amb diners opacs al fisc aportats per empresaris o amb facturació emesa a empresaris".

Peces de vestir, rellotges...

Costa també ha explicat que va acudir a una reunió a la fi de 2008 en la seu d'Orange Market en la qual Crespo va plantejar si una empresa d'aquest grup de la trama Gürtel podia emetre una factura de 20.000 euros per a "pagar despeses de Camps en peces de vestir". "Jo els vaig dir que no", ha dit després de qualificar la factura d’"absolutament desproporcionada".

"Li puc dir, senyoria, que actes de diversos municipis van ser pagats mitjançant factures a empresaris o mitjançant aportacions en efectiu", ha continuat relatant Costa en la seua confessió, i ha citat lliuraments d'efectiu a l’exalcaldesa d'Alacant Sonia Castedo per a pagar actes electorals d'Orange Market en aqueixa ciutat i també facturacions irregulars per a les eleccions locals de Castelló. Alberto Fabra, hui senador, era alcalde de Castelló en aqueix moment.

Costa ha explicat detalladament el suposat finançament il·legal de la campanya municipal de 2007 de l’exalcaldesa d'Elda Adela Pedrosa, actual senadora del PP. L’exdirigent del PP ha relatat en seu judicial que al març o abril de 2007 va ser a Elda i es va reunir amb el cap de campanya de Pedrosa i amb El Bigotes i que l’exalcaldesa li va demanar, "en un apartat", que el PP de València li pagara la seua campanya municipal.

D'altra banda, Costa també ha explicat com El Bigotes li va lliurar un rellotge marca Breitling d'or. L’exnúmero dos del PP valencià ha dit que va rebutjar aqueix regal i li va retornar personalment el rellotge, la qual cosa va sorprendre al Bigotes: "Estem sorpresos perquè ací no demaneu res a canvi de donar-nos treball", li va dir.

Després d'aquestes declaracions de Costa, el president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, ha sol·licitat a Camps que dimitisca com a conseller del Consell Jurídic Consultiu (CJC), òrgan consultiu del Govern valencià en matèria judicial. També Compromís, Podemos i Ciutadans sol·liciten la seua dimissió.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento