La imatge de les Falles 2018 se centra en la tradició, la pólvora i el foc
La imatge de les Falles 2018 se centra en la tradició, la pólvora i el foc AJUNTAMENT DE VALÈNCIA/ESTUDIO YINSEN

La campanya gràfica de les Falles 2018 ha pres com a eix central el treball artesanal de les festes de València per a representar els seus elements essencials a través de formes icòniques, en tres cartells que porten per lemes 'som foc', 'som pólvora' i 'som tradició'.

El regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha presentat aquest dimecres en el Centre del Carme les imatges que promocionaran enguany les Falles, obra de l'estudi Yinsen i que podran veure's en diverses ciutats d'Espanya, segons ha indicat el consistori en un comunicat.

L'Ajuntament promocionarà les festes a través d'una imatge "coherent i homogènia" amb els elements més característics de les Falles, reflectits en tres cartells amb unes frases que acompanyaran a tota la comunicació: 'som foc', 'som pólvora' i 'som tradició'. Així, en l'Exposició del Ninot s'usarà també el lema 'som art'.

Els cartells i el material gràfic es distribuiran en diverses ciutats d'Espanya.

Les integrants de Yinsen Studio, María Prada i Lorena Sayavera, han explicat que, "d'entre totes les coses que componen les Falles, que són moltes", els "cridava l'atenció la quantitat de persones implicades al voltant de la festa i com, gràcies al seu entusiasme, s'han pogut continuar construint les Falles any rere any durant més d'un segle d'història".

Arran d'aquesta idea, també s'ha dissenyat el trofeu pirotècnic per a enguany, un cor de fusta travessat per un 'masclet', que "transmet la passió dels valencians per la pirotècnia".

A més de en la ciutat de València, els cartells i el material gràfic es distribuiran, com en altres anys, en diverses ciutats d'Espanya per a promocionar la festa gran de la ciutat. Els cartells també es difondran a través de diferents mitjans de comunicació, de les xarxes socials municipals i en estacions de Renfe.

Color, materials i treball artesà

Algunes de les característiques més importants de la campanya gràfica són el color, els materials i el treball artesà, que va inspirar a les dissenyadores per a "ficar-se en la pell" de l'artista faller i crear així les escenes artesanalment amb paper i una gamma cromàtica amb 18 colors diferents.

En els cartells, el foc aporta els colors càlids amb un 'ninot' i un personatge que representa l'artista faller; el cor, amb tons blaus i turqueses, recorda al Mediterrani i al cel del dia, amb una escena amb fum que representa el moment de la mascletà; i en l'interior de la pinta fallera, del tercer cartell, s'han inclòs elements tradicionals, flors que recorden l'Ofrena i una xica tocant la dolçaina.

En conjunt, els cartells creen una campanya gràfica amb diverses lectures, la primera que identifica cada icona amb la seua frase i que podrà generar un impacte visual des de la distància, i una segona lectura on poder observar amb calma les il·lustracions de cada escena.

Fuset ha desitjat al cartell de les Falles 2018 la "mateixa sort, reconeixements i premis que els aconseguits pel cartell de 2016, dissenyat per Ibán Ramón, que va ser reconegut amb el premi dels dissenyadors valencians, entre altres premis internacionals". Al seu juí, "el fet que Yinsen foren premiades amb este mateix guardó pel seu cartell de la Gran Fira de València en 2016 és un bon auguri".

Aprofitar la millor creativitat professional

Es tracta del tercer any en el qual l'Ajuntament ha apostat per un sistema d'elecció consensuat amb les entitats professionals valencianes relacionades amb el disseny. Aquesta forma de selecció "vol aprofitar la millor creativitat professional de la nostra terra al servei de la festa més important de la ciutat", ha dit Fuset.

D'aquesta forma, un jurat amb la participació de diverses associacions del sector va decidir al novembre que Yinsen Studio fóra el responsable de dissenyar tant el cartell tradicional com tota la imatge gràfica.

Consulta aquí más noticias de València.