Berebers engalanats

Aquest poble nord-africà integra les joies en la tradició artística i familiar. Peces berebers dels passats segles XIX i XX s’exposen al Museu Diocesà.
Les meravelles ornamentals del poble bereber nord-africà són nombroses. Una mostra de joies dels segles xix i xx, pertanyents al poble amazigh –el nom significa «homes nobles i lliures»–, guarneixen el Museu Diocesà de Barcelona fins a finals de juliol.

Els amazigh estan presents al Marroc (es calcula que hi viuen uns 12 milions) i a Argèlia (sis milions). Els tuareg, també berebers, són prop d’un milió i habiten al Níger, Mali, Argèlia, Burkina Faso, Nigèria i Líbia.

Les joies són una forma típica de comunicació artística entre el poble bereber. Les dones són les grans dipositàries d’aquests tresors ornamentals. El fons que s’exhibeix s’ha recopilat entre col·leccions públiques i privades tant europees com africanes.

La comissària de l’esdeveniment, l’antropòloga Yolanda Aixelà, destaca la notorietat de les joies en el recorregut vital de les noies berebers.

Habitualment, aquests tresors formen part del dot del casament. Les dones mostren les seves joies durant els diferents actes i rituals familiars.

A més, quan existeixen problemes econòmics són la moneda de canvi emprada per salvar la situació.

En l’aspecte simbòlic i iconogràfic, aquestes peces fan gala d’una gran riquesa. Malgrat que hi hagi joies separades per molta distància geogràfica, presenten formes i motius coincidents. Les referències a l’Islam també s’integren en els penjolls i les arracades. I com no, en les representacions tradicionals dels amazigh. La influència de l’artesania jueva també està present.

* Museu Diocesà. Av. de la Catedral, 4. Fins el 31 de juliol. Preu: 3 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento