Puig demana a Rajoy un gran acord sobre infraestructures estratègiques
Puig demana a Rajoy un gran acord sobre infraestructures estratègiques GENERALITAT

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha aprofitat aquest dilluns la visita del president del Govern, Mariano Rajoy, a Castelló en la posada en marxa d'aquest nou tram d'AVE per a assenyalar que seria "intel·ligent per al país i honest amb els ciutadans" impulsar un gran acord sobre infraestructures estratègiques desitjable en tota Espanya. "Com a mínim, ho oferim i reclamem per a la Comunitat Valenciana", ha assenyalat.

Puig considera que s'ha donat un nou pas per a Castelló i el conjunt de la Comunitat Valenciana amb la inauguració de l'AVE, que no és "ni el més important ni el definitiu, però qualsevol avanç suposa sempre satisfacció i noves exigències", i ha reconegut el treball de totes les persones i administracions que fan possible "avanços com el qual hui celebrem".

Puig demana un "salt extraordinari" en infraestructures “fugint de la visió a curt termini”.

Segons ha subratllat, les infraestructures "no han de ser partidistes, no saben de legislatures, ni han d'orientar-se sota formulacions d'una òptica determinada".

En aquests 40 anys de democràcia Espanya i Comunitat València, ha afegit, s'ha donat un "salt extraordinari" en infraestructures, "però ha arribat el moment de millorar més l'eficiència i planificar millor des de l'acord, fugint de la visió a curt termini, la improvisació o l'arbitrarietat".

"Estem fent els deures i creixent per sobre de la mitjana espanyola, liderant el creixement industrial, superant les xifres rècord de turistes i exportacions", ha destacat.

El cap del Consell ha dit que l'escenari d’"estabilitat, diàleg i honradesa" ha tornat a atraure la inversió a la Comunitat Valenciana, encara que "lamentablement" el "motor públic està gripat", i ha recordat que el Centre d'Estudis del BBVA ha xifrat el cost de la no inversió a la Comunitat Valenciana al mig punt del PIB.

Infrafinançament

El motiu del nivell insuficient d'inversió a la Comunitat en el cas de la Generalitat, segons Puig, és perquè "patim un infrafinançament que ens obliga a gastar menys en serveis públics fonamentals i redueix al mínim la nostra capacitat per a poder realitzar qualsevol altre tipus de polítiques i invertir el necessari a la Comunitat".

Així mateix, el 'president' ha afirmat que el Corredor Mediterrani ha despertat un "consens històric" entre el conjunt d'empresaris, treballadors i forces polítiques, un impuls que ha agraït "especialment" als empresaris valencians. Per açò, ha manifestat que aquest acte "hauria de despertar l'esperança que no s'amplie la llista de retards, canvis de projecte i reprogramacions que durant lustres han restat impuls a la construcció del Corredor Mediterrani".

Rodalies

"Aquest és un objectiu lleial amb els interessos de la Comunitat Valenciana, però lleial, sobretot, amb els interessos del conjunt d'Espanya", ha afegit. Segons Puig, el Corredor Mediterrani és la infraestructura més important per al conjunt d'Espanya, "no obstant açò estem massa lluny d'aqueix horitzó i del que necessita Castelló", província per a la qual ha reclamat un servei de rodalies "més digne i més eficaç".

"Sí a l'Espanya de l'AVE i sí a l'Espanya de les rodalies", ha comentat Puig, qui ha assegurat que la Comunitat i la província de Castelló han expressat la seua "ambició legítima" i, en els últims temps, algunes d'aquestes qüestions com les rodalies "fonamentals cap al nord i millorar la situació amb València", han sigut "reconegudes com a tal pel Ministeri de Foment", i ha agraït al ministre de Foment el seu interés pels projectes que integren a l'agenda valenciana d'infraestructures.

Consulta aquí más noticias de València.