L'IBV desenvolupa una aplicació que avalua el risc de caiguda en persones majors en un minut
L'IBV desenvolupa una aplicació que avalua el risc de caiguda en persones majors en un minut IBV

Sobre aquest tema, el director d'Innovació en Valoració Biomecànica de l'IBV, David Garrido, ha explicat que aquesta aplicació biomecànica permet així la definició d'intervencions clíniques preventives i personalitzades a les seues necessitats en funció del risc de caiguda que detecta.

L'aplicació FallSkip realitza una valoració global del risc de caiguda, combinant el resultat de la prova biomecánica amb els principals factors de risc, edat, gènere i historial de caigudes del pacient. El resultat del risc de caigudes està disponible immediatament després de la realització de la prova, "obtenint una valoració precisa, ràpida i intuïtiva en una sola pantalla".

La durada de la valoració, incloent la instrumentació del pacient i l'execució de la prova, és d'aproximadament un minut. "Gràcies a açò, es converteix en una prova ideal per al seu ús en qualsevol context clínic", ha destacat Garrido.

D'aquesta manera, FallSkip "contribuirà positivament a l'estalvi dels costos personals i econòmics lligats a les intervencions sociosanitàries que envolten a les caigudes de les persones majors", afig.

A Espanya, es calcula 30% de les persones majors de 65 anys i un 50% de les majors de 80 anys cauen almenys una vegada a l'any. La majoria d'aquestes caigudes té conseqüències clíniques com la fractura de maluc, el cost mitjà del qual de l'alta per pacient és de 8.365 euros, la qual cosa suposa milions d'euros en despesa sanitària. En el món, 60.000 persones majors moren cada any com a conseqüències de les caigudes i, segons l'OMS, cada 11 segons s'atén a una persona major en urgències com a conseqüència de les caigudes.

COM FUNCIONA FALLSKIP

El sistema Fallskip, dissenyat i desenvolupat per l'Institut de Biomecànica (IBV) es basa en un protocol clínic a partir d'una modificació del test Time up & Go (TUG) amb la finalitat d'obtindre un índex del risc de caiguda senzill i fiable.

Aquest índex s'elabora a partir de registres biomecánics que definien un model de classificació del risc de caiguda. Aquest model es basa en el patró de marxa, equilibri, potència muscular, així com en variables temporals.

La prova es desenvolupa en quatre fases consecutives amb una durada d'un minut: el dispositiu de mesura, situat en la zona lumbar del pacient, registra les acceleracions generades pel moviment del pacient al llarg de la prova.

A partir de l'acceleració mesurada, el sistema calcula les variables biomecániques associades al risc de caigudes: l'equilibri, la marxa, la capacitat d'asseure's i alçar-se i el temps de reacció davant un estímul sonor.

FallSkip realitza una valoració global, combinant el resultat de la prova biomecánica amb els principals factors de risc, edat, gènere i historial de caigudes del pacient, i ofereix el resultat del risc de caigudes immediatament es finalitza la prova.

Consulta aquí más noticias de València.