El Síndic exigeix mesures "contundents" contra el soroll, una de les queixes més repetides
El Síndic exigeix mesures "contundents" contra el soroll, una de les queixes més repetides ARCHIVO

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana reclama "mesures contundents i efectives" contra els sorolls i el botellot després de tramitar en 2017 un total de 804 queixes per contaminació acústica com a conseqüència dels sorolls procedents de bars, terrasses, botellots, discoteques, fàbriques, maquinària, trànsit de vehicles, estacions de tren, aeroports, casals fallers, barraques, carpes de festes, campanars o veïns adjacents.

Aquestes són les fonts generadores de molèsties acústiques més recurrents d'acord amb les queixes que la ciutadania fa arribar al Síndic de Greuges, que destaca que el soroll constitueix un dels motius més importants de queixes que rep diàriament.

Segons ha informat la institució, aquesta problemàtica ha generat 74 resolucions emeses pel Síndic recomanant a les administracions adoptar totes les mesures protectores que siguen necessàries per a pal·liar l'impacte que provoquen els sorolls.

Els dictàmens, assegura, "estan en total sintonia amb els pronunciaments dels tribunals de justícia espanyols així com amb l'última sentència del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg" que dóna la raó a un veí de la zona Xúquer de València de 87 anys i que condemna a les autoritats espanyoles.

"La contaminació acústica per sobre dels límits legals incideix perniciosament sobre el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili, a la protecció de la salut, a un medi ambient adequat i a un habitatge digne. Aqueix soroll no desitjat i nociu, juntament amb les vibracions que provoca, pot arribar a pertorbar la qualitat de vida de les persones afectades i més quan aqueix soroll envaeix el seu espai més íntim i privat, el domicili", apunta.

"Passivitat municipal davant els efectes per a la salut"

Un altre advertiment que llança el defensor del poble valencià en les seues resolucions és que "la passivitat municipal davant els efectes perjudicials per a la salut provocats per la contaminació acústica pot generar la responsabilitat patrimonial per funcionament anormal", amb la consegüent obligació d'indemnitzar els danys i perjudicis (físics, psicològics i morals) que se'ls poguera causar als veïns afectats.

El Síndic recorda que les administracions públiques tenen l'obligació d'actuar enfront d'aquesta vulneració de drets. Per a exercir aquest deure legal "irrenunciable", els ajuntaments compten amb diferents eines administratives que van des de sancions econòmiques fins a la clausura de les activitats.

Sobre aquest aspecte, José Cholbi considera que l'Administració "ha de ser més activa i eficaç a l'hora d'inspeccionar les activitats sorolloses i en el control posterior del compliment de les mesures correctores exigides" ja que "els ciutadans sovint es dirigeixen al Síndic denunciant l'incompliment de les ordres de cessament d'activitat".

"L'Administració ha d'evitar aquelles situacions en les quals resulta més rendible anar pagant unes sancions de reduït import que respectar el límit màxim de decibels permesos i complir l'horari de tancament", recalca.

Investigació sobre el soroll a València

Finalment, aquesta institució també considera imprescindible conscienciar a la ciutadania del seu deure de respectar els drets de les altres persones, entre els quals està el dret al descans. Actualment, el Síndic està tramitant una investigació d'ofici sobre la contaminació acústica generada per l'oci nocturn (bars, discoteques, terrasses i pràctica de botellot) en la ciutat de València que farà pública en els pròxims mesos.

Miguel Cuenca: "Ho vaig passar molt mal"

Miguel Cuenca, el veí de la zona Xúquer de València afectat pel soroll al que el Tribunal d'Estrasburg acaba de donar la raó, ha assenyalat que, després de vint anys des que va iniciar el procés, quasi no comptava ja amb aqueixa sentència, i ha opinat que la "constància" en la seua reivindicació ha donat els seus fruits.

Conca, que va acudir als tribunals en 1998 i té ara 87 anys, ha assenyalat que la sentència li sembla "molt bé", doncs comptar amb una fallada favorable després de tant temps és "una alegria molt gran".

Ha assegurat que ho va passar "molt mal" amb el soroll en el seu habitatge, que aconseguia en la seua habitació els 50 decibels quan el màxim permés per a l'Ajuntament a la nit eren 30 decibels, la qual cosa li va provocar ansietat i li va obligar a fer obres d'aïllament en la seua casa, així com traslladar l'habitació a la part posterior.

"No vaig tenir més remei que presentar una denúncia", assenyala Cuenca, qui explica que aleshores era el president de l'associació de veïns del barri però la va presentar a títol particular, i ha considerat que la seua constància i la del seu advocat "ha donat resultat".

Ha indicat que el soroll que patien l'habitatge li "alterava", li obligava a prendre tranquil·litzants i li feia fins i tot discutir amb la seua dona: "Estava fóra de mi, no era jo, perquè el no dormir em posava nerviós".

Ribó demana conjugar oci i dret al descans

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat que el Consistori està treballant "amb una sèrie d'elements" perquè la gent puga gaudir, sopar o prendre's una copa en una terrassa sense causar molèsties per contaminació acústica.

Ribó s'ha manifestat en aquests termes en relació amb la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que obliga a Espanya a indemnitzar a aquest valencià amb 13.000 euros per contaminació acústica.

Sobre aquest tema, l'alcalde ha incidit que aquest cas "va començar fa 20 anys" i ha recordat que la zona en la qual viu el denunciant és una Zona Acústicament Saturada (ZAS).

En aquesta línia, ha apuntat que l'Ajuntament està "treballant amb una sèrie d'elements perquè la gent puga gaudir, sopar o prendre's una copa en la terrassa, però sense causar molèsties".

"Lluitarem per a conjugar el dret de les persones a dormir i el nostre clima i la vida en el carrer. Les dues coses són importants, per la qual cosa tots hem de col·laborar", ha agregat.

Consulta aquí más noticias de València.