Estrasburg torna a condemnar a Espanya pel soroll nocturn de locals i terrasses a València
Estrasburg torna a condemnar a Espanya pel soroll nocturn de locals i terrasses a València Asociación de Vecinos Ciutat Jardí (Zona Cedro)

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha tornat a condemnar aquest dimarts a Espanya per no protegir a un ciutadà dels sorolls nocturns provocats per locals de copes i terrasses, que van afectar a la seua vida privada, com ja va ocórrer en 2004 amb el cas Moreno Gómez.

Tots dos casos s'han produït a València i en edificis separats per escassos metres. Aquesta vegada es tracta de Miguel Conca Zarzoso, de 87 anys, resident en el barri de San José (la coneguda com a zona Xúquer) des de 1962, una zona amb un "nivell acústic saturat", segons l'Ajuntament de la ciutat.

La Sala Tercera de la Cort Europea considera que, "a diferència dels arguments del Govern, aquest cas és molt similar al de Moreno Gómez". I com va ocórrer llavors, Conca "ha provat suficientment les conseqüències que el soroll ha tingut en la seua salut".

L'Estat "no ha complit amb la seua obligació positiva" de garantir al demandant el seu dret a la vida privada i familiar.

Sí coincideix la sentència amb l'Executiu en què "la mera declaració" municipal d'un àrea com acústicament saturada, "no pot considerar-se com una justificació per a reconèixer el dany causat a tots els residents".

Així, la fallada assegura que l'Estat "no ha complit amb la seua obligació positiva" de garantir al demandant el seu dret a la vida privada i familiar, que arreplega l'article 8 del Conveni Europeu de Drets Humans.

Recorda la sentència les nombroses queixes presentades pel demandant davant l'Ajuntament de València, abans de veure's obligat a canviar les finestres per un doble acristallament i a instal·lar aire condicionat per a poder dormir a l'estiu amb les finestres tancades.
Espanya haurà d'indemnitzar a Conca pràcticament amb les quantitats sol·licitades en la seua demanda: 7.000 euros en concepte de danys morals i materials (més de la meitat per les reformes realitzades en l'habitatge) i 6.671,26 per despeses i honoraris. La sentència recorda que l'Ajuntament de València va acordar en 1983 no permetre cap nova llicència d'obertura, "cosa que mai es va complir".

Fins a 60 decibels en la seua habitació

Un informe sol·licitat pel demandant va situar el nivell de so en la seua habitació entorn dels 50 decibels i, a voltes, fins i tot als 60. El màxim permés per l'ajuntament en horari nocturn era de 30 decibels. El demandant també va aportar al procés un informe mèdic que confirmava la relació causa-efecte entre la contaminació acústica i l'ansietat que patia.

Un problema endèmic en la ciutat

La Policia Local va crear el passat mes de juny una unitat específica per a lluitar contra el soroll nocturn, un problema endèmic que provoca nombroses queixes en diverses zones de València. Solament entre febrer de 2016 i el mateix mes de 2017, el Síndic de Greuges (defensor del poble valencià) va rebre 227 queixes per contaminació acústica des de la ciutat de València.

Però, lluny d'anar a menys, les molèsties estan provocant "greus problemes de salut" als residents com a conseqüència de la falta de descans. Per açò, la Federació d'Associacions de Veïns de València va anunciar a mitjan del passat any que, malgrat no desitjar-ho, s'anava a veure obligada a demanar en els tribunals la declaració de zona acústicament saturada per a Russafa, El Cedre i Benimaclet, igual que va succeir en El Carmen, Xúquer, Woody i Juan Llorens, zones que ja van ser declarades ZAS per decisió judicial.

Consulta aquí más noticias de València.