L'AIReF veu "molt improbable" que la Comunitat Valenciana complisca amb l'objectiu d'estabilitat en 2017
L'AIReF veu "molt improbable" que la Comunitat Valenciana complisca amb l'objectiu d'estabilitat en 2017 EUROPA PRESS

D'aquesta forma, es confirmen i accentuen els riscos per a les comunitats que, en informes anteriors, presentaven baixa probabilitat de compliment de l'objectiu d'estabilitat en 2017.

L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha elevat fins al 72% la probabilitat que Espanya complisca amb l'objectiu de dèficit públic del 3,1% del PIB para 2017, 19 punts per damunt de la probabilitat calculada fa un mes, després de conéixer que fins a octubre els 'números rojos' de les administracions públiques es van reduir 1,1 punts, situant-se en el 3,2% del PIB.

D'acord amb el seguiment mensual de les dades d'execució pressupostària, l'AIReF assegura que en els dos últims mesos de l'any, la consolidació de les despeses i el creixement dels ingressos per damunt del PIB permetran aconseguir l'objectiu del 3,1% per a enguany.

L'AIReF revisa mensualment la probabilitat d'aconseguir els objectius de dèficit i les previsions de recursos i ocupacions de les administracions públiques en funció de les dades disponibles cada mes. En aquesta publicació s'analitzen les dades de Comptabilitat Nacional fins a octubre de l'Administració Central, fons de la Seguretat Social i comunitats autònoma, i incorpora les dades publicades per l'Estat i de les principals figures tributàries fins a novembre.

Pel que fa a l'evolució dels ingressos, l'organisme espera que al tancament de l'exercici 2017 se situen dos o tres dècimes per damunt del nivell actual, però afirma que és "molt difícil" que es complisca l'objectiu per al total de les administracions públiques. No obstant açò, les previsions de l'AIReF milloren la qualificació passant de molt improbable a improbable aconseguir les previsions d'ingressos del total de les administracions públiques.

Pel costat de les despeses, considera "molt probable" que s'aconseguisquen les previsions, tenint en compte la reducció d'1,2 punts del PIB registrada fins a octubre de 2017. L'AIReF vé situant, de manera creixent, esta probabilitat en quasi al 100%.

Per tot açò i de confirmar-se aquestes estimacions, l'AIReF assegura que és "factible" aconseguir l'objectiu d'estabilitat del conjunt de les administracions públiques en 2017, amb un percentatge de probabilitat del 72%, 19 punts per damunt del calculat amb les dades disponibles el mes anterior.

Per administracions, considera "molt improbable" el compliment de l'objectiu del -1,1% del PIB fixat per a l'Administració Central, a pesar de la contenció de les despeses d'aquest subsector. Igualment, considera "molt improbable" el compliment de l'objectiu del -1,4% fixat per a la Seguretat Social.

Per contra, el compliment de l'objectiu d'estabilitat de 2017 se segueix considerant "molt probable" per al conjunt de les comunitats autònomes, així com per a les corporacions locals que, "probablement", aconseguisquen, almenys, els resultats de 2016.

Consulta aquí más noticias de València.