Puig en l'entrega del Premi a SCC: "Que ningú utilitze el separatisme per a recentralitzar"
Puig en l'entrega del Premi a SCC: "Que ningú utilitze el separatisme per a recentralitzar" GVA

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha entregat aquest dilluns en el Palau de la Generalitat el XXVI Premi Convivència de la Fundació Manuel Broseta a Societat Civil Catalana i ha ressaltat durant el seu discurs que a la Comunitat Valenciana li "dol especialment" el que està ocorrent a Catalunya i desitja que se supere aquesta situació, al mateix temps que ha exigit que "ningú utilitze el separatisme per a recentralitzar". "Que ningú utilitze el separatisme per a menysprear les diferents llengües, cultures i sentiments que existeixen a Espanya", ha dit.

A la cerimònia d'entrega, que es realitza tradicionalment en el Saló de Corts, han assistit els expresidents autonòmics Joan Lerma i Eduardo Zaplana; el delegat del Govern central, Juan Carlos Moragues; les conselleres Gabriela Bravo i Carmen Montón en representació del Consell; representants sindicals i empresarials; els vicepresidents de les Corts Carmen Martínez i Alejandro Font de Mora, a més de diputats del PSPV, Ciutadans i PP, mentre que no han acudit els de Podem i Compromís.

En la seua intervenció, el cap del Consell ha començat recordant la figura de Manuel Broseta, assassinat per ETA fa 26 anys, i el seu treball en un moment "molt difícil", i ha destacat que "acordar i pactar ni ahir ni hui és trair".

"Manuel Broseta, com Habermas, creia que el diàleg és l'única via per a abordar els confictes en les societats democràtiques avançades, perquè implica obligatòriament reconéixer als altres com a iguals, implica parlar del que ens unix però també del que ens separa; implica, en definitiva, veure als quals no pensen ni senten com nosaltres, com a persones amb interessos diferents i respectables, com a adversaris però mai com a enemics", ha subratllat.

"Nou centralisme" davant el separatisme

Enguany, quan es compleixen 40 anys de l'aprovació de la Constitució, Puig ha volgut ressaltar que "la democràcia no és un monòleg" i "més enllà de la necessària actualització de la Constitució, els principis són plenament vigents". Així, ha apel·lat a l'esperit integrador "enfront dels maniqueismes", criticant la "superació de la simplificació del debat polític".

En aquest punt, ha advertit que el model de convivència "es veu amenaçat també per un nou centralisme que ha sorgit com un acte reflex als impulsos separatistes" i "la resposta està en els matisos" com fa quatre dècades, ha assegurat.

Al seu juí, la convivència ha de ser l'objectiu de la política i eixe és el significat d'un premi com aquest, que s'atorga a SCC -a la qual ha donat l'enhorabona- i ha defés el respecte a la pluralitat i la diversitat com "la millor manera de conviure".

Ha citat Stuart Mill per a afirmar que "només hi haurà societats lliures, i per tant plenament democràtiques, quan el respecte escrupolós a la voluntat de la majoria no comporte la marginació, la persecució o la negació de les minories".

Puig ha assegurat que la Comunitat Valenciana, com Catalunya, no ha sigut mai una societat "tancada" i per eixa identificació amb el seu esperit obert, li "dol" el que està ocorrent allí. "Ens dol la fractura; els valencians, des del respecte, no són indiferents i desitgem la superació d'una situació que perjudica Catalunya, el conjunt d'Espanya i la Comunitat Valenciana".

El president ha posat en valor el respecte i la tolerància propugnada per Ernest Lluch, el propi Broseta i Francisco Tomás y Valiente, que "els van costar la seua pròpia vida a les mans dels intolerants", i ha assegurat que "convé tindre molt present el seu llegat enfront de les noves formes de violència, el terrorisme global, les veus a tot el món que parlen de murs, d'exclusions i marginacions o que volen reduir la democràcia als aspectes més insubstancials".

Un premi per la "tasca encomiable" de SCC

El president de la Fundació Professor Manuel Broseta, Rafael Ferrando, ha subratllat el "juí i encert" del jurat que "amb total independència" va decidir concedir el guardó a SCC, a qui ha agraït la seua "exitosa tasca de mobilització ciutadana" i la seua "tasca encomiable" a l'hora de "promoure, difondre i fomentar la cohesió i la convivència" entre els ciutadans de Catalunya i també amb la resta d'espanyols.

Consulta aquí más noticias de València.