El Govern prestarà a la família de Nathaly tota l'assistència consular que necessite
El Govern prestarà a la família de Nathaly tota l'assistència consular que necessite @QSDGLOBAL

El Govern central prestarà "tota l'assistència consular" a la família de Nathaly Salazar en el cas que vullguen repatriar el cos de la valenciana d'origen equatorià desapareguda des del 2 de gener al Perú i de la qual s'ha sabut que hauria mort en un accident de tirolina, segons han declarat dos detinguts en relació amb aquests fets, que asseguren que van llançar el cos a un riu.

Tres investigadors del Cos Nacional de Policia es troben desplaçats al Perú per a col·laborar amb les autoritats del país en el cas. Així ho ha assenyalat el delegat del Govern central a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, instants abans d'assistir a València a l'entrega dels Premis Convivència de la Fundació professor Manuel Broseta, en ser preguntat per la marxa de les investigacions.

Moragues ha apuntat que la investigació segueix oberta i "no és concloent", per a veure si el que han declarat els dos detinguts, que la turista va morir en l'acte durant un accident de tirolina en el sector conegut com Ayamoco, és cert i per a trobar el cos.

El delegat ha recalcat que les autoritats diplomàtiques espanyoles estan en "contacte permanent" amb la família de Nathaly, els pares de la qual han acompanyat en la seua estada en el país, a més del contacte entre policies.

"Estem col·laborant a nivell diplomàtic i policial i a l'espera dels testimonis dels detinguts", ha dit, per a ressaltar l'"interés i compromís" del Govern en l'ajuda i assistència prestada a la família i les "bones relacions policials i diplomàtiques amb el Perú".

Moragues ha indicat que és la investigació peruana la que haurà de determinar què ha succeït i si és veritat la versió donada de l'accident i que es van desfer del cos en un riu cabalós.

La família de la valenciana d'origen equatorià Nathaly Salazar, desapareguda al Perú des del passat 2 gener i qui hauria mort mentre practicava tirolina, assegura que "realment no se sap si ha sigut un accident o no" perquè els detinguts en relació amb els fets haurien donat dos versions i, en tot cas, lamenta que no la socorregueren perquè, segons diuen, "veuen que està morta" quan "igual estava inconscient".

Accident de tirolina

Els dos arrestats són Jainor Huila Huamán, de 19 anys, i Luzgardo Pillcopata Amaru, de 21, que van ser detinguts en el districte de Maras, prop de Cuzco, i segons fonts policials van declarar que la turista va morir en l'acte durant un accident de tirolina en el sector conegut com Ayamoco.

Per temor a les conseqüències, tots dos van decidir no informar a les autoritats i llançar el cadàver a les aigües del riu Vilcanota-Urubamba a l'altura de la torre d'energia elèctrica Macchupicchu Cachimayo entre les 18.30 i les 19.00 hores d'eixe 2 de gener.

Segons ha assegurat Tamara, germana de Nathaly, mai van imaginar aquest desenllaç i ha lamentat el comportament de "gent tan inhumana". "Realment no se sap si ha sigut un accident o no, han donat dos versions i l'única cosa clara és que la meua germana està morta, realment no se sap si va arribar a ser un accident. Per què no socorren a la meua germana? Igual estava inconscient quan la van llançar", ha afirmat.

Els pares de Nathaly també tenen previst fer pròximament una declaració davant els mitjans per a posar de manifest l'existència d'eixe "turisme il·legal". "Com la policia peruana no sap que açò existeix? No és que et portes a 15 senderistes, cal muntar una infraestructura. Volem que tot açò isca a la llum i no torne a passar", ha assenyalat la germana.

Turista de motxilla

Així mateix, ha destacat la "bondat" de la seua germana perquè, tal com hauria declarat una família que també estava present en l'activitat, Nathaly anava davant d'ells en la tirolina però els va deixar passar abans perquè anaven amb xiquets i "es van posar molt nerviosos perquè va començar a ploure moltíssim i a pedregar" i es va quedar ella esperant.

Nathaly, de 28 anys, es trobava de viatge a Sud-amèrica des de finals del passat mes de setembre, quan va partir de València, ciutat en la qual resideix amb els seus pares, per a recórrer com "turista de motxilla" diferents països. Des de llavors havia visitat l'Equador i es trobava ara al Perú, en concret, en la ciutat de Cuzco des del passat 28 de desembre.

Consulta aquí más noticias de València.