Comunitat Valenciana

El Consell realitzarà totes les accions possibles per a exigir la liquidació de 2016

  • "Han de pagar-nos i punt", ha dit la vicepresidenta en relació als 1.567 milions d'euros que ha d'abonar el Ministeri d'Hisenda a la Generalitat Valenciana.
  • "Totes les (actuacions) que puguen ser, menys el que va dir Fabra de baixar-se els pantalons, que no li ho anem a exigir al conseller perquè és lleig”, explica Oltra.
  • Un dels objectius és “assegurar la cobertura en la prestació dels serveis bàsics de Sanitat, Educació i protecció social dels valencians”.
Mónica Oltra (archivo)
Mónica Oltra (archivo)
GVA
Mónica Oltra (archivo)

La Generalitat Valenciana realitzarà totes les actuacions "que en la relació entre dos governs es puguen" donar per a reclamar al Ministeri d'Hisenda l'ingrés "immediat" en els comptes autonòmics dels 1.567 milions d'euros de la liquidació de 2016. "Totes les que puguen ser, menys el que va dir Fabra de baixar-se els pantalons, que no li ho anem a exigir al conseller perquè és lleig, tot la resta ho va a fer per a aconseguir els diners", ha dit la vicepresidenta, Mónica Oltra, que ha assegurat que "han de pagar-nos i punt".

Així s'ha pronunciat la també portaveu del Consell en la roda de premsa posterior al ple, que ha aprovat aquest divendres l'acord per a reclamar aquesta quantitat de diners que l'Estat té "retingut" durant dos anys, un temps en el qual "han estat jugant amb els interessos".

Preguntada sobre quines actuacions concretes es contempla iniciar, Oltra ha indicat que "totes", precisant que "normalment" comencen per l'intercanvi epistolar i acaben amb "reunions, telefonades o pressions". "Qualsevol gestió encaminada al fet que ens paguen aqueixos 1.500 milions d'euros que són els nostres ja", ha reiterat.

“Pague-me'ls ja"

Ha subratllat que es tracta d'uns diners que corresponen als valencians una vegada liquidat l'exercici 2016 i la justificació de l'import a rebre "ja està feta", comparant-ho amb la declaració de la renda que realitzen els ciutadans. Quan ix a retornar, ha prosseguit, es paga al ciutadà, i el mateix "en gran" ocorre amb les comunitats. "No s'espere a juliol, pague-me'ls ja", ha reiterat.

L'objectiu de la iniciativa és garantir que la retallada en el finançament en termes de caixa de la Comunitat Valenciana per a aquest exercici, "decidit pel Ministeri d'Hisenda de forma unilateral fins que no hi haja uns nous Pressupostos Generals de l'Estat, així com l'incompliment de la promesa d’un nou sistema de finançament, no perjudiquen als proveïdors valencians, a més d'assegurar la cobertura en la prestació dels serveis bàsics de Sanitat, Educació i protecció social dels valencians i en la resta de funcions encomanades", assenyala la Generalitat.

El ministeri va traslladar el passat 2 de gener a la Generalitat la seua decisió de reduir en 353 milions els lliuraments a compte del finançament de 2018 comunicades al juliol i que van servir per a elaborar els pressupostos autonòmics d'enguany, al·legant la situació de pròrroga pressupostària, una mesura que suposarà una "minoració pel citat import per a fer front al pagament de les obligacions derivades de l'execució del pressupost de despeses" de la Generalitat.

Reducció dels lliuraments a compte

El text recorda que, en la comunicació del 2 de gener en la qual la Secretaria General del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública va traslladar el nou import dels lliuraments a compte de l'exercici 2018, amb una minoració de 353 milions, es fa constar que l'import de la liquidació del model de finançament corresponent a 2016 "no pateix variació respecte a la comunicació rebuda en el mes de juliol de 2017" que els va fixar en els citats 1.568 milions.

"Resulta prioritari per a la Generalitat Valenciana -assenyala l'acord- que dit import puga avançar-se atesa a la urgent necessitat i com a mesura pal·liativa, sense que hi haja cap impediment ni justificació perquè el Ministeri retinga fins al pròxim mes de juliol aquest import".

La Generalitat ha reclamat insistentment en el passat, tant públicament com en diverses reunions, que la liquidació del model de finançament de dos anys abans, en lloc de desemborsar-se al juliol d'una vegada, es calendaritze durant el primer semestre de cada exercici, almenys en un percentatge important, amb la finalitat de garantir una gestió ordenada i planificada de la tresoreria,sobretot quan en paral·lel existeix el compromís de reducció dels terminis de pagament als proveïdors.

Mónica Oltra ha posat com a exemple de l’"arbitrarietat" del Govern en el lliurament de liquidacions d'exercicis anteriors i de desemborsament del FLA que en 2015 -"any electoral", ha recordat- van arribar a la Comunitat 2.646 milions en el primer semestre (2.146 pel FLA extraordinari i 500 per la liquidació), en 2016 van arribar en aqueix mateix període 1.363 milions pel FLA extraordinari i 581 de liquidació, la qual cosa suposa un total de 1.944 milions, i en 2017 "494 milions sol per la liquidació".

Atenent a aqueixa evolució, ha agregat, i "si atenem a l'amenaça de Montoro, les previsions serien de 0 euros abans de juliol, açò són dades objectives, no una opinió o judici de valor", ha conclòs.

Finançament i atur

D'altra banda, preguntada sobre la proposta del PSOE que la reforma del model de finançament tinga en compte la taxa d'atur de les comunitats, Oltra ha recordat que el Consell ja ha defensat que es tingueren en compte en aqueixa reforma del model indicadors com la taxa AROPE que mesura l'empobriment de la població, la qual cosa en certa manera també va lligat a la taxa d'atur.

Segons ha indicat, combinant aquest tipus d'indicadors amb la renda per càpita es pot "aproximar més a la realitat" d'un territori i tenir en compte les desigualtats internes. "Tots els criteris que vagen a buscar un sistema de major equitat i més redistributiu em sembla bé", ha asseverat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento