Ródchenko, Miró i les dones artistes, protagonistes del primer quadrimestre de 2018 en l'IVAM
Ródchenko, Miró i les dones artistes, protagonistes del primer quadrimestre de 2018 en l'IVAM REMITIDA IVAM

Un recorregut per l'obra de Joan Miró, el particular univers pictòric de Federico Guzmán, les aportacions a la fotografia i el disseny gràfic d'Alexander Ródchenko i la lluita de les dones artistes valencianes des dels anys 30 protagonitzaran el primer quadrimestre de la programació del Institut Valencià d'Art Modern (IVAM).

L'exposició de Federico Guzmán (Sevilla, 1964), un dels artistes de l’anomenada Nova Figuració Sevillana, que va revolucionar el panorama artístic nacional a la fi dels anys vuitanta, serà la primera mostra que inaugurarà el museu valencià l'1 de febrer. 'A la vora del món' és un projecte específic per a la galeria 6, en el qual Federico Guzmán utilitza el mar Mediterrani com a via de manifestació i expressió.

Dues setmanes després arribarà el torn de Joan Miró, coincidint amb el 125 aniversari del naixement "d'un dels artistes espanyols més importants", segons ha publicat el diari britànic 'The Guardian' sobre la mostra en el IVAM.

'Miró. Ordre i Desordre' és la primera exposició que el museu valencià dedica a aquest artista, en la qual descobrirà la seua faceta més heterodoxa i menys coneguda, a través de 200 obres, entre pintures, escultures, dibuixos, ceràmiques, cartells i produccions vinculades a les arts escèniques.

Professionalització de les dones artistes

Per al mes de març, el centre cultural prepara una rellevant mostra dedicada a Alexander Ródchenko, un dels artistes més destacats de l'avantguarda soviètica. L'exposició pertany a la línia 'Casos d'Estudi' i analitzarà les aportacions de Ródchenko a la fotografia i al disseny gràfic, tant polític com a comercial, a través dels fons del museu i d'altres centres d'art espanyols.

En el mes d'abril s'inaugurarà una mostra dedicada a un ampli conjunt de dones artistes valencianes. L'exposició 'A Contratemps' recrea el lent i espinós camí que aquestes creadores van haver de recórrer per a conquistar la seua visibilitat i professionalització des de 1929 fins a 1979.

La mostra reuneix obres d'artistes com Amparo Segarra, Jacinta Gil, Juana Francés, Ana Peters, Monika Buch, Isabel Oliver, Ángela García Codoñer, Cristina Grau, Victoria Civera, Soledad Sevilla o Cecilia Bartolomé.

Activitats musicals i conferències

Aquest calendari expositiu es complementarà amb un ampli programa d'activitats culturals en el qual destaquen les actuacions d'òpera del Centre de Perfeccionament Plácido Domingo del Palau dels Arts, la tercera edició del curs 'Entendre l'Art', que proposa conferències impartides per conservadors del IVAM sobre les tendències de l'art des de principis del segle XX, o les conferències pertanyents a la Càtedra d'Estudis Artístics del IVAM.

Aquestes trobades comptaran, en aquest primer quadrimestre, amb ponents com la politòloga i escriptora francesa François Vergés, l'arqueòloga i professora de la Universitat Complutense Almudena Hernando i el catedràtic d'antropologia social en la Universitat de Lleida, Carles Feixa.

En 2018 l’IVAM seguirà apostant pels tallers educatius vinculats a les exposicions 'L'eclosió de l'abstracció', 'Miró. Ordre i Desordre' i 'Les constel·lacions de Julio González', així com el taller familiar dels diumenges denominat 'Projecte Ubú', que acostarà a les famílies a l'univers de Joan Miró a través dels seus treballs escenogràfics.

També tindran cabuda les visites guiades a les exposicions, com la qual durà a terme el 23 de gener el pintor valencià Jordi Teixidor a 'L'eclosió de l'abstracció'.

Consulta aquí más noticias de València.