L'ex director econòmic de l'IVAM va fer esquemes amb irregularitats: "T'envie els horrors. Anem col·leccionant-los"
L'ex director econòmic de l'IVAM va fer esquemes amb irregularitats: "T'envie els horrors. Anem col·leccionant-los" Europa Press

L'ex director econòmic de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) Juan Carlos Lledó va fer esquemes que arreplegaven presumptes irregularitats en contractacions del museu i els va descriure com 'Els horrors de l'IVAM' per a remetre-li'ls el 2008 per correu electrònic a la exdirectora de l'àrea tècnica i artística de la institució Raquel Gutiérrez.

"No es tramita expedient de contractació i es fa 'a posteriori'"; "Es fa tot corrent i s'adjudica sense que l'empresa tinga la documentació administrativa necessària"; "Es tramita tot l'expedient cap arrere, falsificant-lo i canviant les dates"; "S'intenta contractar com a text però no accepta perquè és FALTAR A la VERITAT", són algunes de les frases que s'arrepleguen en estos textos intervinguts per la Policia, avançats per 'El Mundo' i als quals ha tingut accés Europa Press, i que s'han incorporat a la causa que investiga el Jutjat d'Instrucció número 21 de València.

Precisament, este òrgan judicial instruïx presumptes irregularitats en la gestió del museu en l'etapa en la qual estava dirigit per Consuelo Ciscar, qui està investigada al costat d'altres 12 persones més: el seu fill, Rafael Blasco, conegut com 'Rablaci'; Juan Carlos Lledó; exresponsable de Gestió Interna, Juan Bría; de Publicacions, Norberto Martínez; Raquel Gutiérrez; Pilar Mundina, que exercia com la seua assistenta personal en viatges; Jorge García Vallés, qui exercia el càrrec de tècnic d'acció exterior; María Ángeles Valiente, cap de Departament de Desenvolupament en l'IVAM; i l'administrador de Valsatrans y Logística del Arte, Enrique Martínez.

Així mateix, figuren com a investigats en la causa una extreballadora de la SGAE a Xina i representant de la Shangai International Culture Association (SICA) i el seu marit, així com un fotògraf, tots ells per suposadament utilitzar recursos del museu per a promocionar la carrera artística de 'Rablaci'.

La Policia analitza en les còpies informàtiques de seguretat de Raquel Gutiérrez diversos correus electrònics que li va remetre Lledó. Es dóna la circumstància que al setembre del 2007 li envia un missatge amb les normes que s'havien de seguir en la contractació del museu per a, segons li va advertir, "evitar futurs problemes que puguen implicar responsabilitats". I cinc mesos més tard, al febrer del 2008, li remet un altre correu amb el següent missatge: "Perquè et divertisques en el teu període de lactància, entre teta i teta, t'envie els 'horrors de l'IVAM'. Ja coneixes l'1. Anem col·leccionant-los".

En este correu electrònic Lledó va adjuntar tres taules en Word titulades 'l'ivam i altres animals.doc' dividides amb columnes i amb especificacions sobre les irregularitats comeses en diferents contractacions.

En aquestes taules es fa referència, entre altres qüestions, a una contractació per un esdeveniment de jazz en el qual es diu textualment: "Es tira tot cap arrere, es torna a fer falsificat i s'adjudica quan ja ha acabat el jazz". En una altra relativa a 'Peanyes de Julio González' s'indica: "Es fa tot 'a posteriori' canviant les dates de l'expedient i de les Propostes de Gasto (PG) i deixant com ofertes econòmiques els altres pressupostos sol·licitats al febrer". I en relació a 'Peanyes Alquímia dels Ferrers' es llig clarament: "PG per 11.995,56 euros, evitant per 20 euros el procediment negociat sense publicitat i tramitant-se com a un menor".

Quant a altres contractes com el de 'Transport del museu imaginari' s'anota per part de Lledó: "Sense haver-se contractat res, comencen a arribar embalatges i obres a l'IVAM. Es contracta tot cap arrere, amb una PG de 72.300 euros que hauria de ser concurs, mitjançant un negociat sense publicitat únic proveïdor falsificat. A dia de hui l'empresa no ha presentat els certificats d'estar al corrent amb les seues obligacions tributàries i tot l'expedient està sense firmar".

I les presumptes irregularitats arriben fins al punt d'optar a un concurs tres empreses del mateix grup, tal com es desgrana en una altra anotació de Lledó pel contracte 'Catàleg L'Alquímia dels Ferrers': "Resulta que les tres empreses són la mateixa", anota.

27 CONTRACTACIONS IL·LEGALS

Amb estos documents, la Policia estima que tant Lledó com Gutiérrez "eren coneixedors" que es van cometre dolosament irregularitats en almenys 27 contractacions de servicis o proveïdors realitzats per l'IVAM durant diversos anys.

En concret, es detalla: fraccionament dels imports per sobrepassar el límit de 12.000 euros; no traure a concurs contractacions; falsificació 'a posteriori' de les Propostes de Gastos i els expedients de contractació; permetre la licitació a empreses del mateix grup empresarial; i ajustar la PG a l'oferta del candidat.

Segons la Policia: "La documentació oposada corroboraria que aquestes dos persones eren coneixedores de la normativa legal vigent aplicable en les contractacions de l'Administració Pública si bé, tot i això, aquestes primeres investigacions indicarien que es van limitar a arreplegar-les en un quadre resumixen, de gran utilitat per a la present instrucció, que entre ells denominaven els 'horrors' o 'animals' de l'IVAM".

Consulta aquí más noticias de València.