Rècord de trasplantaments a la Comunitat Valenciana en augmentar un 20%, fins als 590
Rècord de trasplantaments a la Comunitat Valenciana en augmentar un 20%, fins als 590 EUROPA PRESS

La Comunitat Valenciana va batre en 2017 el seu rècord històric de trasplantaments en augmentar aquestes intervencions un 20,16% respecte a l'any anterior i aconseguir així els 590, enfront dels 491 registrats en 2016. Aquesta xifra és la millor des de la posada en marxa del sistema de registre de donació i trasplantament, segons ha anunciat aquest dijous la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón.

Segons les dades oficials, dels 590 trasplantaments d'òrgans realitzats en els hospitals de la xarxa pública valenciana, 335 van ser de renyó, 143 de fetge, 65 pulmonars, 36 de cor i 11 de pàncrees. Totes les tipologies de trasplantament registren increments.

En aquests indicadors cobra especial rellevància l'activitat de l'Hospital La Fe de València, que amb 354 trasplantaments ha sigut el que més operacions d'aquest tipus ha realitzat en tota Espanya, a més de ser líder nacional en trasplantament hepàtic (100) i cardíac (36).

A més, en l'Hospital Doctor Peset, també a València, es van realitzar el passat any 78 trasplantaments de renyó, en el General d'Alacant 80 de renyó i 43 hepàtics, mentre que en el General d'Elx es van dur a terme 35 trasplantaments de renyó.

La consellera Montón ha agraït la "generositat i solidaritat" de les famílies dels donants "en moments difícils i delicats". Segons ha revelat, el 91,7% d'elles respon afirmativament a la sol·licitud de donació en els casos de mort cerebral "i aquesta generositat és la clau de l'èxit".

Rècord també en donacions

Respecte a les donacions, la Comunitat Valenciana també experimenta el seu rècord històric, amb 252 donants, un 31% més. La taxa de donants per milió d'habitants se situa a la Comunitat Valenciana en 51, per sobre de la mitjana espanyola, que és de 46,9. La valenciana va ser l'autonomia per sobre de 5 milions d'habitants amb majors índexs de donació i trasplantament en el món en 2017.

En aquest punt, el coordinador autonòmic de trasplantaments, el doctor Rafael Zaragoza, ha destacat les bones dades de donacions a Alacant i Castelló i la "clara millorança" en la província de València, on els hospitals "s'han posat les piles" i han duplicat la donació. Zaragoza també ha destacat que el pròxim va desafiament serà estendre la donació en asistòlia (a cor parat) dels 13 hospitals actuals al conjunt de la xarxa autonòmica, per al que ha anunciat un programa mòbil a partir de l'1 de març.

Consulta aquí más noticias de València.