La Generalitat Valenciana demana al TS que concloga el procediment sobre plurilingüisme en haver-se derogat el decret
La Generalitat Valenciana demana al TS que concloga el procediment sobre plurilingüisme en haver-se derogat el decret EUROPA PRESS

La causa havia arribat a l'alt tribunal després que el passat mes de juliol el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) declarara, a instàncies d'un recurs interposat pel sindicat CSIF, la nul·litat parcial del Decret 9/2017 de la Generalitat deixant sense efecte la disposició addicional cinquena en veure "un clar greuge comparatiu" cap als alumnes que optaren per un ensenyament majoritari del castellà i que, per la seua banda, el Govern valencià recorreguera eixa decisió.

Donades les circumstàncies judicials -a més de l'anul·lació parcial el decret plurilingüe va ser suspès cautelarment- la norma va ser derogada pel ple del Consell, de manera que es deixa via lliure al nou 'full de ruta' en matèria d'ensenyament d'idiomes, que passa per la tramitació d'una proposició de llei impulsada pels partits que recolzen el govern del Botànic -PSPV, Compromís i Podem-.

Per açò, l'Advocacia de la Generalitat va presentar aquest dimarts, 9 de gener, davant la Sala contenciosa administrativa del Suprem un escrit en el qual explica aquesta derogació -duta a terme al desembre- i li demana, en conseqüència, que "acorde la tramitació del procediment i l'arxiu del recurs de cassació per manca sobrevinguda d'objecte".

El lletrat argumenta que, "de conformitat amb el que es disposa en l'article 22 de la Llei d'Enjudiciament Civil, ha d'acordar-se la terminació del procés, amb tots els seus incidents, inclòs el recurs de cassació que ens ocupa, per manca sobrevinguda d'objecte".

CSIF: "LA RETIRADA FA FERMA LA SENTÈNCIA DEL TSJ"

Sobre la sol·licitud de l'Advocacia de la Generalitat, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha fet públic un comunicat en el qual afirma que la notificació d'eixa retirada del recurs de cassació "converteix, en la pràctica, en ferma la sentència del TSJ".

El sindicat recorda que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va estimar parcialment el seu recurs per vulneració de drets fonamentals contra el decret 9/2017, de 27 de gener, que estableix el model lingüístic educatiu valencià. La sentència anul·lava la Disposició Addicional 5 perquè "resulta injustificada la certificació automàtica dels nivells de competència lingüística en valencià i en anglés per a l'alumne acollit a la major normalització del valencià".

La central sindical apunta que el dictamen de la sala recalcava el "desequilibri per al castellà" i el "clar greuge comparatiu per a l'alumnat que opte per major presència del castellà", tal com adduïa CSIF en el seu recurs. El tribunal sostenia fins i tot que "la Disposició Addicional 5ª controvertida no supera el cànon de constitucionalitat".

El TSJ concloïa que eixa disposició addicional "realitza una evident diferència de tracte entre el valencià i el castellà que té una clara incidència en la certificació de llengües a l'alumnat". Per açò va dictaminar que "vulnera drets susceptibles d'empara constitucional" i va acordar estimar la demanda presentada per CSIF.

Consulta aquí más noticias de València.