Comunitat Valenciana

Quinze entitats ciutadanes demanen veu a Ribó davant el redisseny de la mobilitat

  • Associacions veïnals, del comerç i de consumidors reclamen participació en els canvis previstos en el centre de la ciutat.
  • L'alcalde promet diàleg i afirma que els col·lectius van "en la mateixa línia" de reduir el trànsit i potenciar al vianant.
  • Les obres de l'aparcament de Bruges començaran al març, i les de la plaça de la Reina a l'estiu.
El alcalde de València, Joan Ribó, al inicio de la reunión con las entidades ciudadanas para abordar la movilidad.
El alcalde de València, Joan Ribó, al inicio de la reunión con las entidades ciudadanas para abordar la movilidad.
20MINUTOS.ES
El alcalde de València, Joan Ribó, al inicio de la reunión con las entidades ciudadanas para abordar la movilidad.

Coincidència en el fons, però no en les formes, i exigència de major participació. Aquestes han sigut les dues principals conclusions que resumeixen la reunió celebrada aquest dimarts en l'Ajuntament de València, on l'alcalde, Joan Ribó, ha rebut a quinzena d'associacions i entitats per a abordar els assumptes relacionats amb la mobilitat.

Representants d'associacions veïnals, de comerciants (inclosos hostalers i transportistes) i de consumidors havien demanat la trobada davant el que qualificaven com a "falta d'informació" sobre les polítiques de mobilitat, principalment en el redisseny del centre històric, amb la remodelació de les places de la Reina i de l'Ajuntament en l'horitzó i l'afecció al trànsit i als autobusos de l'EMT que comportaran.

Les entitats ja van manifestar en el propi escrit en el qual sol·licitaven la trobada que el model de "ciutat sostenible i de més espai per al vianant" previst en el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible aportarà "grans beneficis", però, de la mateixa manera, afirmen que l'accés al centre de València "és cada vegada més complicat" tant per als veïns de la zona com per als clients i proveïdors d'hostaleria dels comerços de Ciutat Vella i dels mercats Central i de Mossén Sorell.

La "preocupació", segons ha afirmat la presidenta de la Federació de Veïns, María José Broseta, és major davant les situacions que puguen donar-se, per aquest ordre, amb les remodelacions de les places Ciutat de Bruges, de la Reina i de l'Ajuntament. A més, va posar sobre la taula la reordenació de carrers a Ciutat Vella, que ha "complicat excessivament" l'accessibilitat dels residents als seus habitatges i "no impedeix el pas al que no és veí".

Per això, han exigit a l'alcalde major participació en assumptes de mobilitat des d'un punt de vista transversal i que les mesures es planifiquen i acorden en un fòrum específic. En aquest punt, Ribó ha destacat la importància de la participació social i ha afirmat que van "en la mateixa línia" respecte al model de mobilitat "més amable i sostenible", per la qual cosa ha remés a les entitats a la Mesa de Mobilitat, que considera "la via adequada", si bé ha reconegut que "ha de canviar el seu funcionament en alguns aspectes".

Projectes per a enguany

L'alcalde de València ha informat als representants d'aquests col·lectius dels projectes que s'executaran enguany, entre els quals destaquen l'inici de les obres de l'aparcament de la plaça Ciutat de Bruges, previst per a març, i la remodelació de la plaça de la Reina, que preveu poder començar a l'estiu. Respecte a la plaça de l'Ajuntament, va assegurar que espera poder licitar el projecte en el termini d'un any.

"La mobilitat no podia continuar com estava, com la reberem de l'anterior Govern municipal, amb tots els projectes tancats en un calaix sense iniciar-los", ha manifestat Ribó, qui ha agraït a tots els assistents a la reunió "el seu treball" perquè puguen implementar-se "tots els canvis que necessita la zona centre de la ciutat", si bé ha admés que "en algun moment sempre comporten talls de carrers i altres problemes que no es poden evitar. Però amb la participació de tots hem d'aconseguir que siguen els mínims possibles i que les coses es facen el més ràpid possible. Aqueix és l'objectiu en el qual estem", ha afegit.

La presidenta de la Federació de Veïns ha lamentat que no hagen assistit a la trobada els diferents regidors amb competències en matèria de mobilitat (Mobilitat, Urbanisme, Policia Local, Espai Públic o Turisme, entre altres), ja que totes les entitats assistents han coincidit a destacar que han detectat "problemes de descoordinació" entre les diverses delegacions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento