Comunitat Valenciana

Els grups parlamentaris, oberts a estudiar una revisió de les retribucions dels diputats

  • Els parlamentaris reben mensualment segons la seua residència un complement mensual que va des de 294 a 882 euros més un suplement per quilometratge.
  • Ferri, portaveu de Compromís, defén el model andalús, amb el qual "s'incentiva als quals més treballen i als quals no acudeixen se'ls detrau una part del seu salari".
  • Eva Ortiz, del PP, ha recordat la revisió que es va posar damunt de la taula a l'inici de la legislatura i "qui va dir que no va ser Podem".
Imatge d'arxiu del ple de les Corts
Imatge d'arxiu del ple de les Corts
CORTS VALENCIANES

Els grups parlamentaris de les Corts Valencianes han mostrat aquest dimarts la seua disposició a parlar sobre una revisió o una simplificació de la normativa que regula els complements retributius dels diputats, en ser preguntats sobre la polèmica generada entorn del fet que els parlamentaris que resideixen fora cobren un complement per això i a més reben compensació per quilometratge.

Segons la informació publicada pel diari El Mundo amb dades del Portal de Transparència de les Corts, els diputats reben mensualment segons la seua residència un complement mensual que va des de 294 a 882 euros. A més, alguns haurien rebut fins a una mitjana de 1.457 euros al mes per quilometratge per a acudir al parlament valencià.

En ser preguntats per la seua opinió sobre aquesta doble via per a compensar a aquells diputats que viuen fora de València, el portaveu socialista, Manolo Mata, ha assenyalat que tots dos conceptes "no tenen res a veure" perquè amb el complement per la residència s'"indemnitza" als diputats en funció del seu lloc de residència, amb el que té "certa lògica" i el quilometratge és una despesa que es paga "com en la resta d'empreses".

En tot cas, ha indicat que podria "simplificar-se" el règim retributiu i tipificar més clarament el cobrament per assistència a les Corts per a aquells diputats que viuen més lluny.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha recordat que els diputats valencians tenen una retribució fixa "de les més baixes de tot l'Estat" i el quilometratge, que es cobra de manera automàtica per acudir a les Corts a ple o comissions, "bonifica els diputats que més treballen". No creu convenient llevar-ho "íntegrament" però defèn un model com l'andalús, amb el qual "s'incentiva als quals més treballen i als quals no acudeixen se'ls detrau una part del seu salari".

Ferri ha subratllat que al principi de la legislatura es va crear una comissió tècnica per a simplificar eixa part variable del salari i "eliminar una de les dos" però Podem es va mostrar en contra de la modificació del reglament i com havia de ser un acord de tots els grups no va tirar avant.

"Qui va dir que no va ser Podem"

El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha considerat que "no té sentit que es cobre una prima per distància i després el quilometratge" però sí s'ha de garantir que els diputats "puguen realitzar la seua activitat en igualtat de condicions". Al seu juí, "no té sentit" que existisquen eixes dos formes d'ingrés i ha avançat que el seu grup està preparant una proposta concreta sobre aquest tema per a solucionar aquesta qüestió.

Des del PP la seua portaveu adjunta, Eva Ortiz, ha recordat la revisió que es va posar damunt de la taula a l'inici de la legislatura i "qui va dir que no va ser Podem". Els 'populars', ha dit, estan "oberts a qualsevol negociació o proposta que puga equilibrar el que tots entenguem que és més just" però "són uns altres els que no volen parlar d'aquestes coses".

Així mateix, el diputat de Ciutadans Juan Córdoba ha assenyalat que aquesta qüestió la regula el reglament i els diputats que ho sol·liciten tenen dret encara que ells estan estudiant que "s'aplique d'una manera més racional".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento