La Unió de Llauradors demana als Reis Mags pluges i millores en la cadena agroalimentària
La Unió de Llauradors demana als Reis Mags pluges i millores en la cadena agroalimentària LA UNIÓ

La Unió de Llauradors ha demanat als Reis Mags que 2018 tinga unes condicions climatològiques "favorables" per a frenar la sequera, i que, per fi, es pose en marxa la maquinària per a convocar eleccions al camp valencià i que els beneficis de la cadena alimentària es repartisquen de manera més justa entre totes les baules.

L'entitat agrària, preocupada per les conseqüències que ha generat la sequera al camp valencià amb unes pèrdues acumulades de més de 300 milions d'euros, ha demanat que 2017 siga "una excepció" i que en aquest nou any el temps i el clima "siguen més benèvols", a pesar que reconeix que aquesta situació no està en mà dels governs, ni les administracions, encara que sí les seues possibles previsions o compensacions.

No obstant açò, la Unió ha considerat que les Administracions haurien de dotar de major pressupost a les assegurances agràries per a donar resposta a les realitats que succeeixen en el camp i recuperar els muntants del capítol d'inversions per a permetre una gestió més eficaç dels recursos hídrics, així com que es repartisquen de forma justa i solidària per sobre d'enfrontaments polítics.

Eleccions al camp

D'altra banda, entre les reclamacions històriques de l'organització, es troba la convocatòria d'eleccions al camp. Al seu judici, ha arribat el moment de mesurar la representativitat d'una manera "fidedigna" a la Comunitat Valenciana, a través de les urnes, tal com succeirà per exemple el febrer vinent de nou a Castella i Lleó.

"Diuen que els Reis Mags poden aconseguir-ho tot", ha assenyalat l'organització que "a Les seues Majestats" li demana que "intercedisquen perquè és injust que es parle tant de democràcia en altres esferes i en el camp valencià s'obvie".

A més, veu necessària una "major dosi de voluntat política" per a afrontar algunes de les dificultats greus per les quals travessa el camp, com la revisió del mal funcionament de la cadena alimentària, que es trasllada en situacions de crisis a importants subsectors agrícoles i ramaders.

"Una cosa que hauria de ser tan prioritària com un repartiment just dels beneficis del sector agroalimentari no s'escomet degudament i açò és així per l'absència total de voluntat política", ha lamentat.

Respecte a aquesta qüestió, La Unió ha recriminat la postura del Ministeri que, no solament no exerceix d'àrbitre, sinó que, a més, "desvia la seua mirada cap a les macromagnituds, mentre la indústria i la distribució es reparteixen el pastís, a costa dels consumidors i els agricultors i ramaders".

Xylella fastidiosa

En la seua carta als Reis Mags, l'entitat agrària també demana més pressupost per al control, vigilància i recerca en la sanitat vegetal ara que la Xylella fastidiosa està a la Comunitat, perquè, malgrat recolzar el pla establit, creu que "cal dotar les indemnitzacions de major pressupost i pagar-les ja de forma urgent".

En la mateixa línia, l'organització assenyala que 2018 hauria de ser l'any en què s’aborde un nou enfocament per a la sanitat animal, que busque l'eficàcia en la lluita contra malalties com la tuberculosi, brucelosis o llengua blava mitjançant mesures integrals i no cimentades en el sacrifici massiu de bestiar i immobilitzacions indiscriminades, que "acaben conduint a la ruïna a les explotacions sense eradicar la malaltia".

Reforma de la PAC

La carta de La Unió la tanca una petició per a disposar en el futur, amb la Reforma que s'aborde en 2018, d'una PAC que "se centre en els agricultors i ramaders professionals europeus reforçant la seua posició en la cadena agroalimentària, disposant de mesures per a prevenir crisis les sectorials i que protegint el nostre model d'agricultura rendible i sostenible enfront de competències deslleials de l'exterior".

"Tant de bo que la carta no caiguera en sac trencat i que el nou any portara alegries i bons sabors al mitjà rural, com mereixen tots aquells que ho treballen diàriament de sol a sol", conclou.

Consulta aquí más noticias de València.