Puig sobre la retallada de 353 milions en el finançament: "El Govern està jugant amb foc"
Puig sobre la retallada de 353 milions en el finançament: "El Govern està jugant amb foc" Europa Press

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat aquest dimecres que el Govern central, en retallar 353 milions d'euros en el finançament de la Comunitat per a l'exercici 2018, segons ha denunciat el Consell, "està jugant amb foc en aquesta situació de displicència amb les comunitats autònomes".

Així ho ha manifestat després de visitar les obres de l'Àgora de València, preguntat pels mitjans sobre la carta que el Ministeri d'Hisenda va remetre aquest dimarts al Consell per a comunicar a l'Executiu autonòmic els nous imports dels lliuraments a compte dels recursos del sistema de finançament de l'exercici 2018, que arrepleguen una disminució de 353 milions sobre la previsió de juliol.

El cap del Consell s'ha referit també a les declaracions que el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, ha realitzat sobre aquesta qüestió, i en les quals ha advertit que el no aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat de 2018 "perjudica als interessos de la Comunitat". Moragues ha reclamat a PSPV, Podem i Compromís "que en comptes de queixar-se, se senten a Madrid amb els seus diputats i negocien els PGE".

“Enorme irresponsabilitat"

En opinió de Puig, aquesta reclamació de Moragues "forma part d'aquesta anomalia en el funcionament de les institucions". "Com s'atreveix el delegat de Govern a dir que el sistema de finançament siga aprovat o no en funció dels suports parlamentaris d'un pressupost?", s'ha preguntat, i ha considerat que s'està actuant "amb una enorme irresponsabilitat".

"Hi ha una paraula del president del Govern que va donar a la Conferència de Presidents en la qual deia que abans de finalitzar l'any es reformaria el sistema de finançament, i l'ha incomplit", ha dit, i s'ha referit a més a les declaracions del coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, qui en una entrevista a Europa Press ha assegurat que és "imprescindible" que Catalunya estiga present en el nou model de finançament autonòmic.

“S'ha incomplit la paraula del president"

Puig s'ha preguntat "a què obeeix que, no ja el Govern, sinó que el PP es despenge dient que fins que Catalunya no solucione la qüestió que queda tot paralitzat". Al seu judici, "açò és una absoluta anormalitat democràtica, una anomalia profunda del funcionament del sistema".

"Quan vam aprovar la decisió en la Conferència de Presidents que en este any passat ja s'aprovaria el sistema de finançament, Catalunya no estava en la taula. No va venir a aqueixa reunió perquè no va voler, però ací es va decidir que es duria a terme la reforma del sistema de finançament durant l'any passat, i s'ha incomplit la paraula del president", ha criticat.

"Abans que s'aproven els PGE és evident que, en els marcs de debat, que són el Consell de Política Fiscal i el Congrés dels Diputats, nosaltres estem en disposició d'arribar a un acord, clar que sí. El que passa és que, per a arribar a un acord, nosaltres fa molt temps que presentarem una proposta, qui no ha presentat proposta és el Govern d'Espanya", ha recalcat.

Puig ha demanat que no hi haja "més excuses, perquè finalment tot açò està provocant una gran desafecció i una situació de falta de credibilitat de les institucions". "Per descomptat, nosaltres a açò no anem a jugar", ha assegurat.

"La Comunitat no pot esperar més"

En aquest sentit, ha afirmat que el Consell ha estat "treballant intensament per a convèncer al conjunt de les comunitats autònomes i al Ministeri d'Hisenda sobre la situació a la Comunitat". "La Comunitat no pot esperar més i, entre altres coses, perquè nosaltres no volem, davant la desigualtat, romandre impassibles. Fins a ací hem arribat", ha resolt.

Per açò, per al 'president', és "evident que cal reformar la Constitució, entre altres coses perquè ningú puga fer un exercici tan irresponsable com en aquests moments està fent el PP".

En aquest sentit, ha recalcat que "tot este any s'ha estat treballant en la comissió d'experts i s'ha avançat positivament, en el temps concret i correcte que era abans d'agost". "Es va posar en mans del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, el dictamen del comité d'experts. 

A partir de llavors, en diferents reunions amb Montoro i Rajoy, també es va obrir l'espai d'aqueixa comissió polític-tècnica, que ha d'elevar al Consell de Política Fiscal una posició, i fins a la setmana passada no va haver-hi una reunió", ha agregat.

Consulta aquí más noticias de València.