Comunitat Valenciana

El Govern acceptarà sol·licituds de plantació de vinya per a cava presentades abans del divendres

  • “El Govern entén que s'ha de fer un creixement ordenat i sostenible, que és el que estableix la pròpia legislació comunitària", assegura.
  • Recorda que “l’augment de la superfície en 2017 ha sigut del 6,5%, molt per sobre del que som capaços de vendre".
  • El president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, diu que "açò està solucionat" i que amb el compromís del Ministeri se'ls dóna una "eixida molt digna".
Carlos Cabanas explica en requena las decisiones sobre el cava
Carlos Cabanas explica en requena las decisiones sobre el cava
TWITTER JUAN CARLOS MORAGUES
Carlos Cabanas explica en requena las decisiones sobre el cava

El secretari general d'Agricultura i Alimentació del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, Carlos Cabanas, ha assegurat aquest dimarts a Requena (València) que el seu departament acceptarà totes les sol·licituds de plantació de vinyer per a cava presentades abans del passat divendres, data en la qual es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat la limitació de l'increment de superfície, que es fixa en 172,2 hectàrees per a la Denominació d'Origen.

Així ho ha assegurat a Requena, on s'ha reunit amb representants d'agricultors, cooperatives i el sector del cava, en una trobada en el qual ha estat acompanyat pel delegat del Govern, Juan Carlos Moragues. Cabanas ha ressaltat que aquest cas "no cal plantejar-ho en termes de guerres entre zones perquè el cava és únic" i abasta set comunitats autònomes.

En aquesta línia, ha precisat que totes les sol·licituds que s'hagen presentat abans de la data del divendres, encara que no s'hagen replantat, "perfectament són vàlides" -no pot haver-hi una restricció amb "caràcter retroactiu"- i ha recalcat que aquesta és una de les converses que va mantenir amb responsables de la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat valenciana, amb el secretari general de la qual va parlar fa un mes i li va traslladar la posició que el Ministeri entenia que era "el millor per a una Denominació d'Origen del prestigi que és el cava" i en la qual "hem de ser prou prudents per a no devaluar-la".

A preguntes dels mitjans, el responsable del Ministeri d'Agricultura ha explicat que el que s'ha acordat és establir un creixement a nivell nacional del 0,52 -4.950 hectàrees per a tota Espanya- i que s'ha atés íntegrament a les al·legacions del Consell regulador de La Rioja de creixement zero i parcialment algunes de les recomanacions del Cava, en una decisió que ha precisat que es pren "exclusivament per a un any".

Creixement "ordenat" i "moderat"

La voluntat, segons ha dit, és "mantenir el mateix percentatge de 0,52 per a tot el vinyer espanyol en creixement i aplicar la mateixa limitació al Cava perquè el Govern entén que s'ha de fer un creixement ordenat i sostenible, que és el que estableix la pròpia legislació comunitària".

Així, ha insistit que el reglament comunitari estableix com a màxim la pujada de fins al 1%, cosa que totes les comunitats autònomes, organitzacions agràries, cooperatives o Federació Espanyola del Vi van recolzar quan es va negociar la reforma de la OCM.

En aquesta línia, ha assenyalat que quan la legislació es trasllada a "actuacions puntuals", s'ha establit a nivell comunitari i nacional, un creixement que siga "ordenat, moderat, que responga a expectatives de mercat i que no afecte a la devaluació o no d'un determinat producte".

Per açò, ha insistit en la limitació en aquest cas es deu al fet que "mentre estem creixent les vendes en la DO d'entorn del 0,42%, l'augment de la superfície en 2017 ha sigut del 6,5%, molt per sobre del que som capaços de vendre".

"Vasos comunicants"

Cabanas ha subratllat la importància que les diferents zones on es produeix cava -set CCAA- "són vasos comunicants" i ha recordat que "no tot el que es produeix a Requena s'embotella a Requena, sinó que s’envia a altres zones". "És a dir, evidentment si tot el que es produïra a Requena es venguera a Requena, entenc que podríem estar limitant una expansió", ha dit, però ha afegit que la DO "és per a set comunitats" i engloba el moviment de raïm i most d'unes zones a unes altres.

Preguntat per si comprén l'enfadament dels productors que tenen altres expectatives, ha insistit que el creixement fins a setembre es va situar en el 6,5%. "Estem convençuts que, amb totes les sol·licituds (fins al divendres), estarem arribant quasi a 4.500 hectàrees solament en la DO Cava quan a nivell nacional la limitació total són de 4.250".

"Tracte raonable"

Per açò, al seu judici, s'ha fet un "tracte raonable", encara que les expectatives "sempre estan ací". El Ministeri calcula que entre totes les zones del cava es pot parlar d'un creixement de l'11-12% "quan les vendes a nivell del cava creixen per sota del 0,5%" i ha advocat així mateix per que les decisions es prenguen a llarg termini i no a curt, per a evitar que es tornen en contra de la pròpia DO.

Així, diu, si bé hi ha un potencial de 32.000 hectàrees que es podrien convertir en superfície de cava, "potser d'ací a uns anys, amb aqueix creixement, devaluaríem el preu del raïm". Tot açò cal tenir-ho en compte", ha incidit, per a negar que es tracte d'una "decisió unilateral".

En aquesta línia, ha avançat que volen reunir-se i asseure a tots els implicats "per a fer una anàlisi real de la situació" i veure que es vol fer amb el cava, "entenent que tots els agricultors i cellers estan en el seu dret de traslladar al Ministeri la seua opinió".

Per la seua banda, Moragues ha subratllat que totes les parts assistents a la reunió han eixit "satisfets" de la trobada perquè se'ls ha escoltat i atés i pel compromís del Ministeri d'autoritzar totes les peticions de sol·licituds de replantació ja presentades, la qual cosa és una "gran notícia" per al cava del Requena. A més, ha ressaltat que d'aquesta manera s'atén a" la necessitat d'un creixement ordenat, per a evitar un excés d'oferta, la qual cosa provocaria reducció de preus i pèrdua de qualitat".

Lleva “preocupacions”

El president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Cristóbal Aguado, ha assegurat aquest dimarts que el Ministeri d'Agricultura els lleva "preocupacions" i els dóna una "eixida molt digna" en acceptar totes les sol·licituds de plantació de vinya per a cava presentades fins a divendres passat 29 de desembre.

Així ho ha indicat als mitjans de comunicació després de la reunió mantinguda a Requena (València). Al seu judici, l'explicació de Cabanas "ha buidat moltes preocupacions" que tenien i "millora molt la situació" perquè tots els agricultors que havien fet el projecte i la inversió de plantacions "estaven amb l'ai' damunt" i la seua preocupació era "molt gran".

"Açò està solucionat", ha dit, per a expressar la seua "satisfacció" i destacar que amb el compromís del Ministeri se'ls dóna una "eixida molt digna".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento