Els mercats municipals de València gaudeixen de bona salut: l'ocupació és del 79%
Els mercats municipals de València gaudeixen de bona salut: l'ocupació és del 79% Kai Försterling / EFE

Els mercats municipals de València gaudeixen, en general, de bona salut. L'oferta d'aliments frescos i tracte directe amb el client és el seu punt fort, però busquen millorar les seues instal·lacions i captar nous públics per a consolidar-se enfront de la gran distribució.

L'ocupació mitjana dels 16 existents en la ciutat de València se situa en aquests moments en el 78,96%, segons les dades de la Regidoria de Comerç, unes xifres que cal contextualitzar, atès que dues d'ells, el del Grau (12,04%) i el de Sant Pere Nolasco (3,23%) presenten indicadors molt baixos que llastren els registres generals.

"Les dades reals se situen entre el 80% i el 85%", explica a 20minutos el regidor de Comerç, Carlos Galiana. "Els llocs on més llocs lliures hi ha és en la peixateria, perquè és la mercaderia més complicada. A més, hi ha més demanda de carn entre els consumidors. Per açò fem campanyes per a promocionar el peix fresc, que és el primer que es va deixar de vendre a l'inici de la crisi", assegura.

De fet, l'estadística mostra que nou dels 16 mercats superen el 90% d'ocupació i, en tres casos (Algirós, Mossén Sorell i Plaça del Cid), s'arriba al 100%. A més, els dos més grans (Central i Russafa, per aquest ordre) aconsegueixen el 96,62% i el 94,80% d'ocupació, respectivament.

El lloc estrela: fruites i verdures

El lloc estrela d'aquests mercats de proximitat segueix sent el de fruites i verdures. Actualment hi ha 720 ocupats en els mercats municipals de València, a molta distància del segon lloc, que ocupen els de peix fresc, amb 354 parades. Els de comestibles i ultramarins estan en tercera posició, amb 283 llocs, per davant de les carnisseries (217) i xarcuteries (210). Els llocs d'aus i ous són 180.

Respecte a les reformes, la primera actuació serà en el mercat del Grau, el més antic de la ciutat. Té 13 llocs ocupats i 95 buits, i ultima el seu projecte de remodelació integral per 2,4 milions d'euros. L'arquitecte Tomás Llavador està acabant de redactar el projecte. Una vegada lliurat, es procedirà a la contractació i obra, amb una data estimada de finalització fixada per al 31 de juliol de 2019.

Menys avançada està la reforma del mercat de Sant Pere Nolasco, ubicat junt a les Torres de Serrans, on un únic lloc de carnisseria roman obert i 30 s'han quedat buits.

"Hi ha solament un esbós, però necessitem buscar finançament. M'agradaria que les obres començaren aquesta legislatura", relata Galiana. Altres reformes menors que pretenen rellançar aquestes instal·lacions estan previstes en els mercats de Castella (en els baixos), Benicalap (en la façana), Algirós i Russafa (en la peixateria).

"Dos mercats ja han demanat obrir a les vesprades"

El màxim responsable municipal de Comerç posa sobre la taula el debat dels horaris dels mercats municipals com a forma d'incrementar les vendes. "La meua obsessió són els horaris i que els mercats municipals comencen a obrir a les vesprades", afirma. Per açò, la Regidoria ha modificat l'ordenança per a deixar la porta oberta a aquesta possibilitat, i es portarà al ple al gener per a la seua aprovació. "Sóc un ferm defensor d'obrir a les vesprades, però no puc obligar", afig.

Per açò, la seua idea és deixar la decisió en mans de cada mercat, perquè si un decideix fer-ho haurien d'obrir tots els llocs, ja que açò comporta una despesa en funcionaris i mitjans materials. En aquests moments, hi ha una divisió del 50% a favor i en contra en cada mercat.

Segons afirma, ha d'haver-hi "un compromís mínim de sis mesos per a desenvolupar i avaluar la mesura. Crec que en 2018 algun mercat acabarà obrint a la vesprada. Ja hi ha dos que ho han demanat", avança, sense especificar quins.

Promoció cap a nous públics

Crear nous públics i rejovenir la clientela. Aquest és el principal objectiu de les campanyes municipals de promoció dels mercats municipals. Iniciatives com el Bonica Fest o Clic al Mercat han acostat fins a aquestes instal·lacions a persones que mai havien acudit a comprar.

Consulta aquí más noticias de València.